Ovo je primjer HTML sa linkom Manjina.
Tekst neki ide ovdje
Početna stranica > Slovenci > O nama > Hor

Hor

Mješoviti hor Davorin Jenko je formiran januara 2001. godine. Prvi nastup je imao na Martinovanju iste godine, a prvi veći javni nastup februara 2002. godine u Kulturnoj dvorani Banskog dvora, na proslavi Prešernovih dana. Repertoar hora čine uglavnom slovenačke narodne i umjetničke pjesme. Iz godine u godinu se broj izvođača povećavao, s čim su i glasovne mogućnosti postajale bolje. Nastupi su se nizali ne samo u Bosni i Hercegovini, već i u mnogim gradovima u Sloveniji.


Pojedine pjesme hor izvodi uz instrumentalnu pratnju tria Fantastico, koji čine naši mladi članovi, učenici banjalučke Srednje muzičke škole Vlado Milošević. Hor ima i svoj podmladak – dječiji hor Mladi Jenkovci, čiji članovi uljepšavaju programe dječijim pjesmama i pjesmama slovenačke zabavne muzike.


Pod dirigentskom palicom profesora Aleksandra Jeremića danas naš hor, zajedno sa dječijim horom, broji preko 40 članova.  Svake godine učestvuje na susretima horova u Šentvidu pri Stični, a svojim nastupima uljepšava sve priredbe koje organizuje udruženje Triglav. Hor je imao i samostalne koncerte, kao što je Veče slovenačke muzike u banjalučkom Banskom dvoru, te nastupe na različitim manifestacijama i proslavama: Martinovanje, Kurentovanje, otvaranje izložbi, Prešernovi dani…  


Mješoviti hor Davorin Jenko je, zajedno sa dodatnom nastavom slovenačkog jezika i kulture stub našeg Udruženja i nosi velike zasluge za uspješnost i dobro raspoloženje svih događaja koje organizujemo. Pored uspješnih nastupa u Bosni i Hercegovini i Sloveniji, naš hor je odličan domaćin horovima iz Slovenije i ostalim slovenačkim horovima koji djeluju na području Bosne i Hercegovine.