Ovo je primjer HTML sa linkom Manjina.
Tekst neki ide ovdje
Početna stranica > Vijesti

Vijesti

15. MARTINOVANJE U BANJALUCI

01.12.2013.


U salonu Valentin u Banjaluci, 23. novembra 2013.godine, banjalučki Slovenci obilježili su jubilarno 15. martinovanje. 

Kao i uvijek, i ovaj put se okupilo oko tristo gostiju, i to ne samo Slovenaca već i pripadnika ostalih naroda, koji već dugo godina zajedno sa nama proslavljaju taj veseli stari narodni praznik, krštenje mošta u vino.Ovaj put su sa nama bili i ministrica Kancelarije Vlade Republike Slovenije za Slovence po svijetu Tina Komel, gospodin Sandi Bonaca, ambasador Republike Slovenije u BiH Iztok Grmek, šef konzularne kancelarije u Banjaluci Branko Zupanc, predstavnici iz Slovenačke iseljeničke matice, Vesna Vukšinič-Zmaić i Pižent Suhadolc, gradonačelnik Banjaluke Slobodan Gavranović, ministar nauke i tehnologije Republike Srpske Jasmin Komić, Branka Bukovec sekretar Društva za razvijanje dobrovoljnog rada Novo mesto, predstavnice Biblioteke Antona Tomaža Linharta iz Radovljice, naši vjerni sponzori, članovi slovenačkog udruženja iz Tuzle i Beograda i mnogi sunarodnici. Pozorišni glumac Jaka Birkelbach iz Črnomlja je u ulozi sv. Martinana duhovit način izvršio obred krštenja, zajedno sa svima prisutnima.

Članovi našeg udruženja pripremili su kratak kulturni program u kojem su učestvovali mješoviti hor „Davorin Jenko“ i naša mlada grupa folkloraša. Prisutnima su prigodne riječi uputili visoki predstavnici iz Slovenije i Banjaluke. Cijeli program je opušteno vodio Tomaž Simetinger.

Martinovanje je kao i uvijek bilo veselo, ove godine uz posebno razpoložene goste, koji su uz dobrojelo, vino i odličnu muziku ansambla Efekt iz Novog mesta zabavljali do kasno u noć.

Nataša Kajmaković