Ovo je primjer HTML sa linkom Manjina.
Tekst neki ide ovdje
Početna stranica > Vijesti

Vijesti

VI Slovenački dan u Slatini

02.07.2015.

Slatina, slovenačko selo, koje su prije i koje još danas tako mnogi nazivaju, je 27. juna 2015. bila u centru pažnje.


Udruženje Slovenaca „Triglav“ Banjaluka je proslavilo već šesti Slovenački dan. To je sjećanje na mnoge doseljene Kraševce, Primorce, Goričane i ostale, koji su se davne 1923.godine zbog terora, vojnih dešavanja, nacionalne mržnje počeli doseljevati na to područje.

Brdovito slatinsko područje ih je podsjećalo na domovinu, koju su morali napustiti. Tu su počeli graditi novi dom. Tu su počeli gajiti životni prostor zajedno sa domaćim stanovništvom. Priroda tog područja im je nudila izvore tople, mineralne vode, dobru zemlju, šume i ugodnu klimu a njihova marljivost, znanje, koje su donijeli sa sobom su napravili to područje bogatim i urbanim. Danas je Slatina poznata kao moderan zdravstveno rehabilitacijski centar, poznata po slatinskim jagodama, grožđu i veselim ljudima, a toga u subotu 27. juna nije nedostajalo. Na platou ispred pravoslavne crkve se veselilo preko tristo ljudi. Tu su bili štandovi sa etničkim rukotvorinama, koje su pored Slovenaca, predstavili i Česi, Udruženje žena “Osmjeh žene” Laktaši, te štand koji su predstavili učenici dopunske nastave slovenačkog jezika zajedno sa učiteljicom Barbarom. Došli su gosti iz Primorske, Gorenjske, Prekmurja, Dolenjske, koji su programskom dijelu dali svoj doprinos. 

Duvački orkestar iz Brkina, oko 30 mladih muzičara, je uz veselu koračnicu prodefilovalo zajedno sa folklornom grupom iz Bleda i razbudilo stanovništvo Slatine i zdravstvenog centra. Mislim da tako nešto na ovom području još nisu doživjeli. Program je počeo tačno po rasporedu. Gosti su raspoređeni po već prethodno planiranom rasporedu. Voditelji, članovi Udruženja Triglav, Nataša Kajmaković i Darko Mijatović su se trudili, da program teče besprekorno. Pozdravne govore je u ime Udruženja Triglav započeo potpredsjednik Udruženja Mladen Lunić koji je prisutne pozdravio, a uslijedili su govori: konzula Konzularne kancelarije Republike Slovenije u Banjaluci, Branka Zupanca, načelnika opštine Laktaši, Miroslava Kodžomana i predstavnice opštine Kozina. Njihove riječi su bile pune hvale i želja za uspješan rad našeg udruženja i u budućnosti. Na bini su se redale pjevačke grupe.

Prvi su pjesmom pozdravili cijenjene goste domaćini, Mješoviti hor Davorin Jenko Udruženja Triglav Banjaluka i gosti, duvački orkestar iz Brkina. Slijedile su pjevačke grupe: Učiteljski hor Dotik iz Hrpelje-Brkini, Muška vokalna grupa Pozdrav iz Gorenje vasi i grupa Lisjaki, koji su se nakon programa pobrinuli za zabavu. Slovenačke narodne plesove su izveli: Folklorna grupa iz Bleda i Dječija folklorna grupa našeg udruženja.

Bilo je veselo. Bilo je to pravo veselje, takvo kakvo su u Slatini priređivali naši preci i kakvog ga se starije generacije još sjećaju i čiju tradiciju i sjećanje nastavljaju današnje i buduće generacije.

Nataša Kajmaković