Ovo je primjer HTML sa linkom Manjina.
Tekst neki ide ovdje
Početna stranica > Vijesti

Vijesti

Predstavljanje knjige „Od Soče do Mure“

02.07.2015.

U petak 26. juna 2015.godine u Klubu nacionalnih manjina je predstavljena knjiga „Od Soče do Mure“, autora Stanka Bense.


Predstavljanju je prisustvovao veliki broj posjetilaca, prvenstveno članova Udruženja Slovenaca „Triglav“, koji je bio i organizator književne večeri, Banjalučana, gostiju iz Prekmurja, Novog mesta i Bleda. U ime Udruženja prisutne je pozdravila i svima zaželjela prijatnu veče članica Udruženja Nataša Kajmaković. O knjizi je govorio autor Stanko Bensa. Gospodin Bensa je hronološki i na istorijski utemeljenim događajima opisao okrutnu sudbinu koju su od 1911.godine, preko Prvog svjetskog rata, Drugog svjetskog rata pa i kasnije doživjeli Primorci, Istrani. Patnja koju su preživjeli je okončana naseljavanjem u Prekmurju. Okončalo se nasilje, djelimično i nacionalizam, a ostala je borba za život i čežnja za mirnim novim, boljim životom. 

Knjiga, koju je napisao gospodin Bensa nije samo ispovijest doseljenika u Prekmurje, ona je ispovijest brojnih ljudi koji su zbog ratnog vihora, ljudske okrutnosti doživeli sličnu sudbinu.

Istorija je o tome bila nijema. Mnogi, koji su bili prisutni na predstavljanju knige i koji su se suočili sa istorijskim podacima koje su smatrali „svetim“, su sebi postavili pitanje: “Da li je moguće da smo bili tako zavedeni i slijepi?“ Danas je istina otkrivena i istorija više neće biti nijema.

Nakon uspješnog predstavljanja knjige, preostali dio večeri je bio posvećen prijatnom razgovoru sa našim gostima, članovima Udruženja Primoraca i istrana u Prekmurju, konzulom Konzularne kancelarije Republike Slovenije, gospodinom Brankom Zupancem, predstavnicom Iseljeničke matice Slovenije, gospođom Vesnom Vukšinič Zmajić, prijateljima i članovima našeg udruženja.

Nataša Kajmaković