Ovo je primjer HTML sa linkom Manjina.
Tekst neki ide ovdje
Početna stranica > Vijesti

Vijesti

46. „Tabor slovenačkih horova“ 20 - 21. 06. 2015. Šentvid pri Stični

30.06.2015.

Pod motom „Oj, lepo je res na Deželi“ u Šentvidu pri Stični održan je 46. „Tabor horova“. Na Taboru je učestvovalo više od stotinu horova i preko 1500 pjevača iz Slovenije, Italije, Austrije, BiH, Srbije i Hrvatske, zemalja u kojima postoje i rade slovenačka društva a koji njeguju tradiciju horskog pjevanja.


Tabor je otvorila ministrica za kulturu Republike Slovenije mr Julija Bizjak Mlakar. U svom obraćanju je dala veliki značaj ovoj kulturnoj manifestaciji te naglasila da će i u buduće ovo ministarstvo podržavati ovakvu vrstu kulture koja je u Sloveniji, a i dalje prepoznatljiva u očuvanju tradicije horskog pjevanja.

Gospodin Jernej Lampret, predsjednik Tabora u svom govoru posebno je naglasio učešće slovenačkih društava izvan Slovenije koji gaje kulturu i jezik slovenačkog naroda, ma gdje oni žive i rade.

Prvo veče Tabora rezervisano je za slovenačke horove izvan Slovenije. U prepunoj sali Osnovne škole „Ferdo Vesel“ publika i uvaženi gosti uživali su u izvedbi dobre horske pjesme 11 horova iz 5 zemalja van Slovenije. Naš hor „Davorin Jenko“ sa dirigenticom mr Vanjom Topić nastupio je po trinaesti put na Taboru i vrlo uspješno izveo tri kompozicije - dvije slovenačke i jednu srpsku starogradsku pjesmu. Cijeneći po velikom broju primljenih čestitki od uvaženih pojedinaca i velikom aplauzu publike lako je zaključiti da je naš nastup vrlo uspješan i zapažen te u potpunosti opravdao nastup na ovako značajnoj manifestaciji. Jedanaest horova i domaćini na kraju večeri uz vatromet, bogatu trpezu i piće nastavili su veselo druženje do kasno u noć. 

Drugog dana Tabora, naš hor je pjevao zajedno sa mnogobrojnim slovenačkim horovima, a prema planu i programu unaprijed pripremljenim pjesmama slovenačkih kompozitora. U prepoznatljivom stilu dirigent Igor Švara i ovog puta je uspješno dirigovao svim horovima koji su nastupili na Taboru. Zabavno putovanje i dobar nastup je razlog velikom zadovoljstvu naše dirigentice i članova hora što nas posebno inspiriše za još bolji rad i još uspješnije nastupe u predstojećem periodu, a uveliko opravdava postojanje i rad našeg hora u Društvu „Triglav“ Banja Luka.

Stanko Prosen