Ovo je primjer HTML sa linkom Manjina.
Tekst neki ide ovdje
Početna stranica > Vijesti

Vijesti

Književni susreti „Simon Gregorčič“ 19. - 21. 6. 2015.

25.06.2015.

Međunarodna razmjena između banjalučkih i novogoriških pisaca iz Slovenije se nakon posjete u Banjoj Luci nastavlja.


U okviru Književnih susreta jednog od najznačajnijih slovenačkih pjesnika Simona Gregorčiča koji se održavaju u Novoj Gorici i Kobaridu učestvovao je i Zdravko Kecman, književnik i prevodilac. Pisci su položili cvijeće na grob Simona Gregorčiča, koji se nalazi u selu Vrsno kod Kobarida, a zatim imali program u njegovoj kući koja je zaštićena kao spomenik i o kojoj brine Muzej u Tolminu.

Stihove su govorili: Darinka Kozinc, Rajko Slokar, Boris Jukić, Olga Kolenc, Olga Marija Mercina, Zdravko Kecman i drugi. U programu su učestvovali i učenici OŠ „Simon Gregorčič“ iz Kobarida. Zatim su se isplele riječi i zvuci sa citre koju je svirala Janka Prohska. Učesnike je pozdravio župan kobaridske opštine.

Dogovoreno je da se nastavi dalja saradnja koja bi se odvijala u okviru Udruženja Slovenaca Republike Srpske „Triglav“, pisaca iz Banje Luke i Literarnog društva „Govorica“ iz Nove Gorice. Za početak bi u idućoj godini objavili dvojezičnu knjigu priča u kojoj bi bilo zastupljeno po deset srpskih i slovenačkih pisaca. Zatim bi bila napravljena promocija u Banjoj Luci i Novoj Gorici, a u okviru te promocije više književnih večeri i razgovora na temu knjiga. 

Tokom ovih susreta napravljene su i male izložbe knjiga koje su potom poklonjene bibliotekama. Poseban poklon stigao je biblioteci Udruženja Slovenaca Republike Srpske „Triglav“. Riječ je o knjigama autora gostiju ali monografijama i zbornicima kao i nekim stručnim.  Započela se jedna veoma plodna saradnja koja ima sve uslove da se razvija.

A. K.