Ovo je primjer HTML sa linkom Manjina.
Tekst neki ide ovdje
Početna stranica > Vijesti

Vijesti

Svečani događaj u mjestu Pince Marof – Benica

18.06.2015.

Na poziv Udruženja Primoraca i Istrana u Prekmurju su, 13. juna 2015. godine, zajedno sa ostalim gostima na proslavi trojnog jubileja učestvovali i članovi našeg udruženja, mješoviti hor „Davorin Jenko“ i Dječija folklorna grupa Udruženja Slovenaca RS „Triglav“ Banjaluka. Taj dan su slavili Mjesna zajednica Pince Marof – Benica i Udruženje Primoraca i Istrana u Prekmurju.


Prošlo je 90 godina od osnivanja najmlađeg mjesta u opštini Lendava, Pince Marof – Benica. Tom prilikom je otvoren vanjski dio muzeja Primoraca i Istrana u Prekmurju. Obilježena je bila stogodišnjica prisilnog iseljavanja u Prekmurje i 70. godišnjica povratka iz logora Šarvar.

Tri važna događaja su vrijedna posebnog obilježavanja teških i žalosnih događaja, koje su preživjeli ti časni, marljivi i veoma ljubazni doseljenici iz Primorske i Istre.

Na svečanosti, a bio je to vreo i vjetrovit dan, okupio se veliki broj posjetilaca. Među gostima je bio načelnik opštine Lendava i jedan od najvažnijih diplomatskih istoričara na zapadnom Balkanu te član Slovenačke akademije nauka i umjetnosti dr. Jože Pirjevec. Njegov govor je slikovito podsjetio na svu težinu prognanstva i opstanka na tadašnjem za život skoro nemogućem području. Ljudska moć i upornost da se preživi na tom području je pobijedila sve i uspjeli su opstati i graditi novi, bolji život. 

U kulturnom programu su, pored ostalih muzičkih grupa, učestvovali i Dječija folklorna grupa i Mješoviti hor „Davorin Jenko“ Udruženja Slovenaca „Triglav“ iz Banjaluke. Nastup banjalučkih Slovenaca, čiji preci su u različitim istorijskim razdobljima doživjeli sličnu sudbinu, je bio nagrađen velikim aplauzom. Slijedili su pozdravni govori, koji su bili topli, prijateljski i podsticajni za daljnje čuvanje starih i građenje novih druženja te uspješno učestvovanje u zajedničkim projektima.

Nataša Kajmaković

Medijski linkovi:

http://lendavainfo.com/foto-90-let-vasi-pince-marof/#.VX8iFvntmko

http://www.pomurje.si/aktualno/pomurje/rojstni-dan-vasi-pince-marof/.