Ovo je primjer HTML sa linkom Manjina.
Tekst neki ide ovdje
Početna stranica > Vijesti

Vijesti

Manifestacija „17. Smotra kulturnog stvaralaštva nacionalnih manjina“

09.12.2021.

Tradicionalnu godišnju kulturnu manifestaciju pod nazivom „Smotra kulturnog stvaralaštva nacionalnih manjina“ Savez nacionalnih manjina Republike Srpske organizovao je 27. novembra 2021. u prostoru svečanog salona „Astorya“ u Banjaluci.


Na početku programa prisutnim gostima, publici i učesnicima obratili su se ispred Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske, gospođa Milica Kotur, gradonačelnik Banjaluke, gospodin Draško Stanivuković i u ime organizatora Franjo Rover, predsjednik Saveza. 

U svom prigodnom govoru, gradonačelnik Stanivuković istakao je da će Grad nastaviti baštiniti dobre i kvalitetne odnose sa pripadnicima nacionalnih manjina, i da će ubuduće nastaviti njegovati dobra praksa u saradnji koja promoviše kulturu, jezik i običaje pripadnika nacionalnih manjina. Posebno je pohvalio rad udruženja i Saveza nacionalnih manjina koja doprinose kulturnoj raznolikosti u Banjaluci, te im je poželio uspješan rad.  
Izuzetan značaj i kontinuitet organizovanja Smotre kulturnog stvaralaštva nacionalnih manjina prepoznat je i od strane Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske. U svom obraćanju gospođa Kotur je posebno napomenula da „pripadnici nacionalnih manjina u Republiku Srpsku donose sa sobom iz svojih sredina običaje, kulturu i sve ono što u mnogome doprinosi kulturnoj raznolikosti naše sredine i svih naroda koji ovdje žive, a to predstavlja veliko bogatstvo i zajedničku karakteristiku svih nas“.
Predsjednik Saveza nacionalnih manjina Republike Srpske, Franjo Rover rekao je da je Srpska prepoznata kao sredina sa brojnim pripadnicima nacionalnih manjina koja kroz udruženja vrijedno rade tokom godine iako, na žalost, nisu bila pošteđena situacijom sa pandemijom korona virusa. Takođe, na našu žalost ovogodišnja manifestacija zbog aktuelne epidemiološke situacije morala je biti organizovana je sa minimalnim brojem prisutne publike. 
 

 
Pored poteškoća u radu i prolongiranjem brojnih aktivnosti u prošloj i ovoj godini, naša udruženja su pripremila bogat jednoipočasovni kulturno-zabavni program u kojem je učestvovalo preko 100 izvođača u kojem je poseban akcent bio na jezicima nacionalnih manjina kroz najpoznatije tradicionalne pjesme. Dio programa je bio posvećen i našim gostujućim ansamblima, za ovu priliku naši gosti su bili iz Kulturno-umjetničkog društva „Piskavica“ koji izveli su folklornu igru iz Makedonije.  
 

 
 
Pored učešća u pripremi nastupa, 11 nacionalnih manjina, tradicionalno su obogatili sam program pripremajući i dio specijaliteta iz nacionalnih kuhinja koje je publika imala priliku degustirati. 
 
 
 
Slijedeći dobru praksu i ove godine smo organizovali Press-kutak gdje smo posebno za ovu priliku snimili cjelokupan program, prezentaciju nacionalnih kuhinja i intervjue sa preko 40 sagovornika za radio i televiziju.
Projekat predstavlja nastavak organizovanja tradicionalne manifestacije pod nazivom „Smotra kulturnog stvaralaštva nacionalnih manjina“ koja je započeta još 2004. godine, i koja se održava u kontinuitetu, te je stekla status tradicionalne. Na žalost, zbog dobro poznatih prilika, u 2020. godini nismo bili u mogućnosti organizovati ovu manifestaciju, te je ista morala biti prolongirana za ovu godinu.
Realizacija Smotre kulturnog stvaralaštva nacionalnih manjina podržana je od strane Kabineta Predsjednika Republike Srpske, Grada Banja Luke, Ministarstva uprave i lokalne samouprave, Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske, te Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH.

M. K.