Ovo je primjer HTML sa linkom Manjina.
Tekst neki ide ovdje
Početna stranica > Vijesti

Vijesti

Posjeta poljskom groblju u Devetini na praznik Svi sveti 01.11. 2013

06.11.2013.


 

Na praznik Svih svetih organizovana je posjeta poljskom groblju u Devetini. Prisutni su bili predstavnici Polski kontygent wojskowy EUFOR lot Doboj , ispred opštine Prnjavor načelnica Odjeljenja za boračku zaštitu opštine Prnjavor Ljubinka Đurić i iz kancelarije nacionalnih manjina opštine Prnjavor Tomislav Durtka, te predstavnici i članovi Udruženja Poljaka Boleslawec iz Prnjavora i Udruženja Poljaka i prijatelja MAK iz Gradiške.
Uz polaganje vjenaca kod centralnog krsta upaljene su svijeće za duše svih njihovih predaka i sunarodnika. 
Kako kažu prisutni: "Bitno je da mi koji se nalazimo ovdje ne zaboravimo naše sunarodnike i iako ne možemo da obiđeno sva njihova vječna počivališta na području BiH možemo da posjetimo makar neka i da se na njima pomolimo za njihove duše".
Kako su 1946 godine skoro svi Poljaci napustili prostor Devetine i okolnih poljskih sela tako je i groblje tokom godina zaraslo. Međutim prije nekoliko godina uklonjena je šuma i raslinje sa područja groblja te se sada može posjetiti.
U narednom periodu radiće se na tome da se nastavi uređenje ovog, kao i ostalih poljskih groblja kako bi im se moglo lakše pristupiti.

Marija Buganik