Ovo je primjer HTML sa linkom Manjina.
Tekst neki ide ovdje
Početna stranica > Vijesti

Vijesti

Djela svjetske književnosti, muzike i filma u POLjSKOJ ŠKOLI PLAKATA

29.05.2012.

Udruženje Poljaka Grada Banja Luka i Ambasada Republike Poljske iz Sarajeva organiziju izložbu pod nazivom "Djela svjetske književnosti, muzike i filma u POLjSKOJ ŠKOLI PLAKATA". Dom omladine Banja Luka, 5. jun 2012, godine u 19 časova.


Plakati koji će biti prikazani na izložbi primjer su vrhunskog dostignuća Poljske škole plakata i potiču iz jedne od najvećih zbirki savremenog plakata Dydo Poster Collection, koja broji preko 2000 plakata i koju je u Krakowu prikupio Krzysztof Dydo

U istoriji savremene likovne umjetnosti, Poljska škola plakata utemeljena je sredinom pedesetih godina XX vijeka. Njezini korijeni duboko zadiru u tradiciju poljske avangarde u periodi uzmeđu dva svjetska rata. Poljska škola plakata svoj uticaj sinergičnim objedinjavanjem lepeze živahnih boja sa konzistentnom grafičkom porukom, te metaforičnim načinom prikazivanja tematike pojedinih djela koja promovišu najviše filmske i pozorišne predstave, turističke vrijednosti, zdravlje i higijenu, te društvene aktivnosti.