Ovo je primjer HTML sa linkom Manjina.
Tekst neki ide ovdje
Početna stranica > Vijesti

Vijesti

Banjolučko Udruženje Poljaka organizovalo tradicionalno božićno druženje

20.12.2011.


Povodom katoličkog Božića koji se obilježava 25. decembra, banjolučko Udruženje Poljaka organizovalo je u Klubu nacionalnih manjina tradicionalno božićno druženje uz pjesmu i bogatu trpezu.
Predsjednica Udruženja, Božena Zimonja, ističe da Poljaci ovaj put porodični praznik obilježavaju kao i ostali hrišćani u svijetu.
- Uoči Božića običaj je da se posti dva dana i to srijeda i petak. Ujutro na dan Božića odlazi se u crkvu, a po povratku sjeda za trpezu s najbližima. Kod Poljaka je običaj da se za božićnu trpezu pripremi 12 vrsta jela - istakla je Zimonja.
Zbog takvog načina slavlja, banjolučki Poljaci okupili su se desetak dana ranije. Ovo udruženje broji oko 90 članova i sastaju se svakog prvog utorka u mjesecu gdje propovjetkama, pjesmama, filmovima i na druge načine osvježavaju sjećanja na domovinu.
Članica Udruženja, Poljakinja po rođenju, Veronika Jošić-Hožempa, koja već 45 godina ne živi u Banjoj Luci, ističe da im nije teško gajiti izvornu kulturu. Proslava Božića u Poljskoj, kaže, sjeća se još iz dana djetinjstva.
- Prije Božića više puta se išlo u crkvu gdje se ljudi podsjete kako treba da se obilježi ovaj praznik. Priprema se veoma mnogo hrane, a to je 12 vrsta jela za Banje veče. Unosi se sjeno u kuću ispod stola, kite se jelke a i grad se okiti. To je pretežno jedno porodično slavlje gdje se okuplja porodica.Supe koje se prave obavezno moraju biti posne, pripremaju se prilozi s kiselim kupusom, mljevenim gljivama, ribom... Kod nas se pite ne prave jer Poljakinje ne znaju da razvijaju kore - kaže Hožempa.
Prema njenim riječima, u novijem vremenu običaji su dijelom izblijedeli tako da se unošenje sijena u kuću zadržalo eventualno u seoskim dijelovima Poljske. Nezaobilazan dio običaja je hostija, odnosno okrugla bijela pločica koja se smatra hranom za dušu, a koja simboliše tijelo Isusovo.
- Svaka porodica dobije hostiju u crkvi i kada se sjedne za sto prije nego se počne večerati, otac ili majka dijele komadiće hostije ukućanima - navodi Hožempa.

Fokus