Ovo je primjer HTML sa linkom Manjina.
Tekst neki ide ovdje
Početna stranica > Vijesti

Vijesti

Održana Izborna skupština Saveza nacionalnih manjina Republike Srpske

14.09.2020.

U petak, 11. septembra 2020. godine u prostoru Jevrejskog kulturnog centra u Banjaluci održana je Izborna skupština Saveza nacionalnih manjina Republike Srpske.


Kako je raniji planirani termin održavanja Skupštine morao biti prolongiran shodno aktuelnoj epidemiološkoj situaciji prouzrokovanoj prisustvom koronavirusa, Izbornoj skupštini je prisustvovalo 28 delegata iz Banjaluke, Prijedora, Prnjavora, Gradiške.  
U uvodnom obraćanju i prije početka rada Skupštine prisutnim delegatima i gostima obratili su se Franjo Rover ispred Saveza i Đorđe Mikeš ispred Jevrejskog kulturnog centra.
Kroz sedamnaset tačaka Dnevnog reda, delegati Skupštine su usvojili dokumente koji se odnose na izvještaje o radu Saveza i Nadzornog odbora za 2019. godinu, te planove rada za 2020. i 2021. godinu. Izvršen je i izbor novog rukovodstva Saveza nacionalnih manjina Republike Srpske za naredni četverogodišnji period, te je većinom glasova ponovo ukazano povjerenje Franji Roveru da u narednom periodu ostane na čelu Saveza.  Novi potpredsjednik Saveza je Janko Šimon iz Udruženja Slovaka Semberije „Juraj Janošik“ Bijeljina, a novi članovi Upravnog odbora su: Ljubica Janjetović, Dragan Hrastek, Aleksandra Stevandić, Iren Milivojević, Zoran Mitrovski, Danijel Kovč, Mladen Lunić i Danijela Trkulja. Pored ovih organa izabrani su i novi članovi Nadzornog odbora, te komisija za kulturu i informisanje i statutarno-pravne. 
Nakon održane skupštine, predsjednik Rover se zahvalio prisutnima te je izrazio namjeru da Savez poduzme i dodatne aktivnosti kako bi se realizovao plan rada za 2020. godinu u onoj mjeri koliko aktuelna situacija bude dozvoljavala, iako su brojne aktivnosti morale biti odgođene do daljnjeg. 
Takođe, u narednom periodu jedna od glavnih aktivnosti će biti i obaveze koje se odnose na pripremu akcionih planova a koji proizilaze iz novousvojene Strategije za unapređivanje i zaštitu prava pripadnika nacionalnih manjina u Republici Srpskoj za period 2020-2024. godina.
M. K.