Ovo je primjer HTML sa linkom Manjina.
Tekst neki ide ovdje
Početna stranica > Vijesti

Vijesti

Međunarodna konferencija „Zakonodavni modeli zaštite prava nacionalnih manjina“ Bratislava, 18. februar 2020.

20.02.2020.


Kancelarija povjerenika Vlade Republike Slovačke za nacionalne manjine u okviru Akcionog plana za zaštitu prava pripadnika nacionalnih manjina i etničkih grupa za period 2016-2020 u Republici Slovačkoj organizovala je 18. februara 2020. u Bratislavi međunarodnu konferenciju pod nazivom „Zakonodavni modeli zaštite prava nacionalnih manjina“. 

 

U tri tematske panel diskusije, govorilo se o zakonodavnom okviru i zaštiti prava pripadnika nacionalnih manjina u Slovačkoj, modelima zaštite prava nacionalnih manjina u Srbiji, Mađarskoj, Republici Srpskoj – Bosni i Hercegovini i Češkoj kao i o osnovnim potrebama i očekivanjima nacionalnih manjina u društvu.
 
  
 
U svom uvodnom obraćanju, srdačnu dobrodošlicu učesnicima i gostima iz inostranstva uputio je Laslo Bukovski, povjerenik Vlade Republike Slovačke za nacionalne manjine izražavajući zadovoljstvo što su se ova konferencija organizuje u kontinuitetu, a čiji će zaključci doprinjeti boljoj primjeni postojećeg zakonodavnog okvira koji se odnosi na nacionalne manjine u Slovačkoj. 
 
  

Po prvi put ispred Saveza nacionalnih manjina Republike Srpske na ovoj konferenciji je učestvovala Maja Kremenović, sekretar Saveza nacionalnih manjina Republike Srpske. 
U sklopu druge po redu panel diskusije, a koja se odnosila na inostrane zakonodavne modele zaštite prava nacionalnih manjina, predstavila je temu „Nacionalne manjine u Bosni i Hercegovini – situacija, status i zaštita prava nacionalnih manjina u Republici Srpskoj“ kao i neke od primjera iz prakse a koji se odnosi kako na rad Saveza, a tako i na primjenu zakona u praksi.

  
 
Ovoj jednodnevnoj konferenciji, a koju tradicionalno organizuje Kancelarija povjerenika Vlade Republike Slovačke za nacionalne manjine prisustvovalo je oko 60 učesnika iz Slovačke, Češke, Mađarske, Srbije, Hrvatske tj. predstavnika nacionalnih manjina, državnih, javnih i samoupravnih tijela i institucija, istraživača i profesora sa univerziteta i drugih naučnih institucija a koja se bave pitanjima zaštite prava nacionalnih manjina.  

Poziv  za učešće u ovoj međunarodnoj konferenciji je rezultat prvog održanog sastanka predstavnika Saveza nacionalnih manjina Republike Srpske sa povjerenikom Bukovskim, a koji je održan početkom novembra 2019. godine u Bratislavi i predstavlja nastavak prekogranične saradnje Saveza sa institucijama koje se bave pitanjima nacionalnih manjina u zemljama porijekla nacionalnih manjina. 

M. K.