Ovo je primjer HTML sa linkom Manjina.
Tekst neki ide ovdje
Početna stranica > Vijesti

Vijesti

Održano 10. regionalno takmičenje o poznavanju nacionalnih manjina u BiH

02.12.2019.

Lopare, 29. 11. 2019.


U petak, 29. novembra u Centru za kulturu Lopare održano je deseto po redu Regionalno takmičenje osnovnih škola Bijeljine, Lopara i Ugljevika o poznavanju nacionalnih manjina u Bosni i Hercegovini. 

Pored brojnih gostiju, učenika, nastavnika i direktora osnovnih škola, predstavnika Misije OSCE u BiH i medija, ovoj manifestaciji je prisustvovao i Njegova ekselencija g. Obrad Stanišić, ambasador Crne Gore u BiH.

U svojim prigodnim izlaganjima, pored srdačne dobrodošlice prisutnima su se obratili ispred opštine domaćina, načelnik opštine Lopare Rado Savić, gradonačelnik Bijeljine Mićo Mićić i predstavnik opštine Ugljevik, te su naglasili da je ova manifestacija značajna za Semberiju, što dokazuje i kontinuitet organizovanja. Posebno je naglašen značaj učenja o različitim narodima, kulturama i običajima nacionalnih manjina.

Predsjednik regionalnog Aktiva direktora osnovnih škola Bijeljine, Lopara i Ugljevika Predrag Račanović upoznao je prisutne o značaju ovog takmičenja te da je od ove školske godine prihvaćeno i upisano u kalendar Republičkog pedagoškog zavoda i da ima podršku Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske.

Predsjednik Saveza nacionalnih manjina Republike Srpske Franjo Rover rekao je na otvaranju da je takmičenje o poznavanju nacionalnih manjina od prošle školske godine prošireno i na grad Prijedor i opštinu Prnjavor zahvaljujući Semberiji jer je to najbolji primjer pozitivne prakse kojeg uvijek treba promovisati, i da je cilj Saveza uključiti u takmičenje i dodatne lokalne zajednice.

 

 

Ovogodišnjem takmičenju se odazvalo 17 osnovnih škola sa preko 100 učenika i nastavnika, gdje su kroz zajednički rad pripremali predstavljanje po jedne nacionalne manjine. Prema propozicijama takmičenja učenici su se takmičili u tri faze:

1. Likovna prezentacija nacionalne manjine na panou

2. Dramski program u trajanju do 10 minuta 

3. Kviz znanja – takmičenje odabranih školskih ekipa 

Tročlani žiri detaljno je pratio svaku fazu takmičenja, te je nakon održanog kviza znanja i sumiranja osvojenih bodova uslijedilo proglašenje tri prvoplasirane ekipe. 

Pobjednici Desetog regionalnog takmičenja su:

1. mjesto JU Osnovna škola „Knez Ivo od Semberije“ – tema: Mađari

2. mjesto JU Osnovna škola „ Jovan Dučić“ Bijeljina – tema: Jevreji

3. mjesto JU Osnovna škola „Dositej Obradović“ Koraj – tema: Česi

Savez nacionalnih manjina Republike Srpske uz podršku Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske, Ministarstva uprave i lokalne samouprave Republike Srpske i pomogao je organizaciju ovogodišnjeg takmičenja, a takođe nastaviće aktivnosti na promociji i saradnji sa ovim školama koje predstavljaju jedinstven primjer pozitivne prakse o učenju o nacionalnim manjinama u Republici Srpskoj i Bosni i Hercegovini.

RTRS vijest (LINK)

Federalna.ba vijest (LINK)

M. K.