Ovo je primjer HTML sa linkom Manjina.
Tekst neki ide ovdje
Početna stranica > Vijesti

Vijesti

Svečano obilježen jubilej Saveza nacionalnih manjina opštine Prnjavor

16.10.2019.

Nizom manifestacija koje su upriličene u nedjelju, 13. oktobra 2019. godine u Prnjavoru svečano je obilježen jubilej 10 godina osnivanja Saveza nacionalnih manjina opštine Prnjavor.


U sali Centra za kulturu Prnjavor u 15.00 časova održana je Svečana akademija. Akademija je počela intoniranjem himne „Moja Republika“ u izvođenju Gradskog hora Doma kulture Prnjavor, a koji su cijeli događaj oplemenili izvođenjem još nekoliko muzičkih numera.
Prigodnim govorima, cijenjenim gostima obratili su se načelnik opštine Prnjavor, Darko Tomaš i predsjednik Saveza Franjo Rover koji su govorili o radu Saveza i o značaju i doprinosu udruženja nacionalnih manjina u Prnjavoru.
U nastavku akademije, uručene su zahvalnice, priznanja i plakete zaslužnim pojedincima i udruženjima a koji su se iskazali kroz višegodišnji rad u Savezu.

Nekoliko časova kasnije, istim povodom, svečano je otvorena kancelarija Saveza nacionalnih manjina opštine Prnjavor.
Predsjednik Saveza nacionalnih manjina opštine Prnjavor Franjo Rover naglasio je da je otvaranje kancelarije povodom 10 godina postojanja Saveza bilo neophodno a sve u svrhu okupljanja i rada udruženja koja djeluju u ovoj lokalnoj zajednici. Takođe, posebno je pohvalio prekograničnu saradnju udruženja i Saveza sa Italijom, Mađarskom, Slovačkom , Poljskom i Češkom.
Svečanoj akademiji i otvaranju kancelarije opštinskog Saveza nacionalnih manjina prisustvovali su ministar za evropske integracije i međunarodnu saradnju Republike Srpske Zlatan Klokić i ministarka za upravu i lokalnu samoupravu Lejla Rešić.
U svom obraćanju prisutnima, ministarka Rešić pohvalila je rad kako Saveza tako i udruženja te je naglasila da  Strategija za nacionalne manjine u Republici Srpskoj koja je rađena zajedno sa Savezom nacionalnih manjina Republike Srpske, biti razmatrana na sljedećoj sjednici Narodne skupštine a koja je planirana za 22. oktobar.

Treća u nizu manifestacija a koja je upriličena ovim povodom je i jubilarni deseti „Festival nacionalnih manjina opštine Prnjavor – Mala Evropa“ u prostoru Sportske dvorane „Sloga“. U dvočasovnom programu nastupila su udruženja nacionalnih manjina iz Banjaluke, Prnjavora, Gradiške i Prijedora a ovogodišnjem festivalu odazvali su se i posebni gosti a to je Orkestar harmonika iz Ugljevika.
Pored učešća u pripremi nastupa, udruženja nacionalnih manjina, tradicionalno su obogatili sam program pripremajući i dio specijaliteta iz nacionalnih kuhinja koje je publika imala priliku degustirati.
Ovogodišnje manifestacije realizovane su uz podršku Kabineta Predsjednika, Opštine Prnjavor, Ministarstva uprave  i lokalne samouprave, Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske, Ministarstva civilnih poslova BiH i Saveza nacionalnih manjina Republike Srpske.
M. K.

Foto: Fb stranica Darko Tomaš i Drago Galić Prnjavor
Video vijest: RTRS https://lat.rtrs.tv/vijesti/vijest.php?id=354234