Ovo je primjer HTML sa linkom Manjina.
Tekst neki ide ovdje
Početna stranica > Vijesti

Vijesti

U BiH neophodan Zakon o nacionalnim manjinama

29.07.2009.

,,Na nivou cijele Bosne i Hercegovine potrebno je donijeti zakon kojim bi se u potpunosti riješilo pitanje nacionalnih manjina, smatra presjednik Saveza nacionalnih manjina RS-a Stevo Havreljuk"


U BiH neophodan zakon o nacionalnim manjinama
 

Objavljeno 28.7.2009. 

Na nivou cijele Bosne i Hercegovine potrebno je donijeti zakon kojim bi se u potpunosti riješilo pitanje nacionalnih manjina, smatra presjednik Saveza nacionalnih manjina RS-a Stevo Havreljuk.
 
On je podsjetio da zakonska rješenja o tom pitanju imaju sve zemlje u okruženju.
 
„Imamo u okruženju zemlje koje su već donijele određene zakone kojima se rješavaju pitanja nacionalnih manjina i koji su se u praksi pokazali jako dobrim. To bi se moglo kopirati i u BiH i samim tim bi se olakšala situacija a popravio položaj nacionalnih manjina u zemlji“, kazao je Havreljuk.
 
Precizirao je da je položaj nacionalnih manjina popravljen kada se uzme u obzir njihovo učešće u vlasti, ali se to odnosi samo na lokalne nivoe vlasti.
 
Havreljuk  je u izjavi novinarima u Banjoj Luci kazao da je situacija na višim nivoima vlasti poražavajuća.
 
„Pripadnici nacionalnih manjina trebali bi da zastupaju interese te grupacije, međutim oni su predloženi na svoje položaje od političkih partija i u tom slučaju zastupaju njihove interese. Zato je potrebno donijeti određene zakone koji bi omogućili kvalitetnije i aktivnije uključivanja nacionalnih manjina u sve nivoe vlasti“, pojasnio je presjednik Saveza nacionalnih manjina RS-a.
 
O ovom pitanju danas je u Banjoj Luci održana javna debata pod nazivom „Multietičnost u kontekstu Evropske unije“, koju su organizirali Centar za međunarodne odnose i fondacija Friedrich Ebert-Stiftung.
 
Predsjednik Savjeta za nacionalne manjine Republike Hrvatske Aleksandar Tolnauer govorio je kakvo je stanje u toj državi.
 
On navodi da je položaj nacionalnih manjina u Hrvatskoj na zadovoljavajućem nivou te da je njihov položaj zakonski zaštićen.

„Položaj nacionalnih manjina je zakonski zaštićen, i to je jedan zakon kojim se možemo pohvaliti“, kažeTolnauer.

Prema njegovim riječima, taj zakon garantira predstavnicima nacionalnih manjina da učestvuju u javnom i političkom životu, što je i vidljivo jer su manjinski predstavnici u Hrvatskom saboru u koaliciji s nosiocima vlasti.

 

Izvor: Moje vijesti
Admin: Mirko R.