Ovo je primjer HTML sa linkom Manjina.
Tekst neki ide ovdje
Početna stranica > Vijesti

Vijesti

Prvo takmičenje osnovnih škola opštine Prnjavor o poznavanju nacionalnih manjina u BiH

25.02.2019.

U prostorijama Centra za kulturu u Prnjavoru, u petak 22. 02. 2019. godine održano je „Prvo takmičenje osnovnih škola opštine Prnjavor o poznavanju nacionalnih manjina“.


Predsjednik Saveza nacionalnih manjina Republike Srpske, Franjo Rover izrazio je zadovoljstvo što su učenici pokazali izuzetno znanje i talenat te je uputio zahvalnost svim direktorima i nastavnicima svih osnovnih škola koje su učestvovale u ovom programu. Takođe, uvjeren je da je ovo do sada najbolje organizovano takmičenje, jer su višemjesečne pripreme dale očekivani odličan rezultat.

Ispred domaćina, brojnim prisutnim gostima obratio se načelnik opštine Prnjavor, Darko Tomaš koji je naglasio na opština Prnjavor je i dalje na vodećoj poziciji a u vezi broja pripadnika nacionalnih manjina koje žive u jednoj lokalnoj zajednici. Za uspjeh i odličnu organizaciju današnje manifestacije uputio je zahvalnost Savezu nacionalnih manjina Republike Srpske, udruženjima nacionalnih manjina a posebno učenicima i nastavnicima koji su se potrudili da na najbolji mogući način predstave nacionalne manjine koje žive u BiH. 

Za ovu priliku, kao gosti odazvali su se učenici i nastavnici iz osnovnih škola iz Prijedora i Bijeljine koji su svojim prisustvom uveličali manifestaciju, a koji su ranije bili dio takmičenja koja su tokom februara mjeseca organizovana u Prijedoru i Bijeljini.

Ovogodišnjem takmičenju se odazvalo 9 osnovnih škola sa preko 90 učenika osmog razreda, gdje su zajedno sa svojim nastavnicima, pedagozima i direktorima pripremali predstavljanje po jedne nacionalne manjine i prema sljedećem redoslijedu:

1. SLOVENCI        JU OŠ “Nikola Tesla“Prnjavor

2. JEVREJI JU OŠ „Petar Kočić“ Šibovska

3. CRNOGORCI JU OŠ „Vuk Karadžić“ Donji Vijačani

4. POLjACI JU OŠ „Sveti Sava” Smrtići

5. TURCI         JU OŠ „Miloš Crnjanski” Potočani

6. SLOVACI JU OŠ „Sveti Sava“ Smrtići

7. ROMI         JU Muzička škola “Konstantin Babić“ Prnjavor 

8. RUSINI JU OŠ „Nikola Tesla” Prnjavor

9. RUMUNI JU OŠ „Meša Selimović” Naseobina Lišnja

10. ALBANCI         JU OŠ „Nikola Tesla” Prnjavor

11. MAKEDONCI JU OŠ „Petar Kočić“ Šibovska

12. NIJEMCI JU OŠ „ Miloš Crnjanski” Potočani

13. RUSI         JU OŠ „Branko Ćopić“ Prnjavor

14. MAĐARI JU OŠ „Ivo Andrić“ Kulaši

15. UKRAJINCI JU „Nikola Tesla“ Prnjavor

16. ČESI         JU OŠ „Meša Selimović“ Naseobina Lišnja

17. ITALIJANI      JU  OŠ „ Branko Ćopić“  Prnjavor


Prema propozicijama takmičenja, tročlana komisija je pažljivo pratila realizaciju svake etape takmičenja. Nakon sabiranja svih dodijeljenih bodova, najbolje tri ekipe učenika osnovnih škola su:

1. mjesto  JU  OŠ „ Branko Ćopić“ Prnjavor – tema: Italijani

2. mjesto  JU OŠ “Nikola Tesla“ Prnjavor – tema: Ukrajinci

3. mjesto  JU OŠ „Ivo Andrić“ Kulaši – tema: Mađari


Savez nacionalnih manjina Republike Srpske uz podršku Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske, Ministarstva uprave i lokalne samouprave Republike Srpske i Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH pomogao je organizaciju ovogodišnjeg takmičenja, a takođe nastaviće aktivnosti na promociji i saradnji sa ovim školama koje predstavljaju primjer pozitivne prakse o učenju o nacionalnim manjinama u Republici Srpskoj i Bosni i Hercegovini.

Posebnu zahvalnost upućujemo Misiji OSCE u BiH koja je obezbjedila dodatne primjerke priručnika za učenike i nastavnike „Upoznajmo se! – Priručnik za učenike o kulturi, baštini i tradiciji nacionalnih manjina u Bosni i Hercegovini“ a takođe i svim udruženjima nacionalnih manjina koja su se odazvala i za ovu priliku obezbjedila komplete narodnih nošnji nacionalnih manjina i rekvizite, a koje su obogatile i upotpunile scenske prezentacije učenika.

VIDEO – TV K3 (link)

Foto – Opština Prnjavor 

M. K.