Ovo je primjer HTML sa linkom Manjina.
Tekst neki ide ovdje
Početna stranica > Vijesti

Vijesti

Svečano obilježen jubilej „Petnaest godina rada Saveza nacionalnih manjina Republike Srpske“

24.09.2018.

U subotu, 22. septembra 2018. godine u Banjaluci svečano je obilježen jubilej „15 godina rada Saveza nacionalnih manjina Republike Srpske“.


U velikoj sali Kulturnog centra „Banski dvor“ u 15.00 časova održana je Svečana akademija. Akademija je počela intoniranjem himne „Moja Republika“ u izvođenju Gradskog hora Doma kulture Prnjavor, a koji su cijeli događaj oplemenili izvođenjem još nekoliko muzičkih numera.

 Prigodnim govorima, cijenjenim gostima obratili su se gradonačelnik Banjaluke, Igor Radojičić i predsjednik Saveza Franjo Rover koji su govorili o radu Saveza i o značaju udruženja nacionalnih manjina u Republici Srpskoj.

U nastavku akademije, načelnik opštine Prnjavor Darko Tomaš zajedno sa gradonačelnikom Radojičićem uručili su zahvalnice, priznanja i plakete zaslužnim pojedincima i udruženjima a koji su se iskazali kroz višegodišnji rad u Savezu.

Istim povodom, nekoliko časova kasnije, u sali Sportske dvorane „Obilićevo“ u 19.00 časova upriličen je i jubilarni koncert „Petnaesta smotra kulturnog stvaralaštva nacionalnih manjina“. U ceremoniji otvaranja koncerta prisutnoj mnogobrojnoj publici obratili su se gradonačelnik Banjaluke, Igor Radojičić i predsjednik Saveza Franjo Rover.

Svečani koncert, otvorio je ministar prosvjete i kulture Republike Srpske, Dane Malešević koji je u svom obraćanju naglasio da je dragocjen doprinos Saveza u čuvanju nacionalnog identiteta, njegovanju jezika, kulture i vjere svih nacionalnih manjina, te unapređenju međusobne saradnje pripadnika svih nacionalnih manjina u Republici Srpskoj. Članstvu i rukovodstvu Saveza uputio je iskrene čestitke povodom jubileja.

U bogatom kulturno-umjetničkom programu u trajanju od dva časa, predstavilo se jedanaest nacionalnih manjina kroz igru, ples, folklor, igrokaz i dramski program. Kao i svake godine, udruženja nacionalnih manjina zajedno sa svojim članstvom pripremili su i degustaciju najpoznatijih specijaliteta iz nacionalnih kuhinja. 

Ove godine, pored brojnih gostiju iz zemlje i inostranstva, Savezovom pozivu odazvali su se učenici i nastavnici osnovnih škola iz Bijeljine, Lopara, Ugljevika, Prnjavora i Prijedora. 

M. K. 

Galerija fotografija (LINK)