Ovo je primjer HTML sa linkom Manjina.
Tekst neki ide ovdje
Početna stranica > Vijesti

Vijesti

Osmo regionalno takmičenje učenika osnovnih škola Bijeljine, Lopara i Ugljevika o poznavanju nacionalnih manjina u BiH

07.12.2017.

Centar za kulturu „Filip Višnjić“ u Ugljeviku bio je domaćin „Osmog regionalnog takmičenja učenika osnovnih škola Bijeljine, Lopara i Ugljevika o poznavanju nacionalnih manjina u BiH – „Upoznajmo se!“.


Svečanom otvaranju prisustvovali su: Vesna Temelkoska Vuković, predsjednica Savjeta nacionalnih manjina pri Narodnoj skupštini Republike Srpske, Igor Kotjelnikov ispred Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske, Mićo Mićić gradonačelnik grada Bijeljina, direktori, nastavnici i učenici iz 6 osnovnih škola sa područja opštine Prnjavor, predstavnici misije OSCE u BiH, predstavnici udruženja nacionalnih manjina iz Banja Luke i Prnjavora, Franjo Rover predsjednik Saveza nacionalnih manjina Republike Srpske.

Načelnik opštine Ugljevik, Vasilije Perić izrazio je zadovoljstvo što se ovo tradicionalno takmičenje održava, a takođe i istakao značaj učenja o različitim narodima, kulturama i običajima nacionalnih manjina.

Ovogodišnjem takmičenju se odazvalo 17 osnovnih škola sa preko 100 učenika osmog razreda, gdje su zajedno sa svojim nastavnicima, pedagozima i direktorima pripremali predstavljanje po jedne nacionalne manjine.

Prema propozicijama takmičenja učenici su se takmičili u tri faze:

1. Prezentacija nacionalne manjine na panou

2. Dramski program u trajanju do 10 minuta 

3. Kviz – takmičenje odabranih školskih ekipa

Pobjednici ovogodišnjeg takmićenja su:

1 mjesto JU Osnovna škola „ Sveti Sava“ Bijeljina – tema: Rusini

2 mjesto JU Osnovna škola „Dvorovi“ Dvorovi – tema: Rumuni

3 mjesto JU Osnovna škola „Knez Ivo od Semberije“ – tema: Romi

Savez nacionalnih manjina Republike Srpske uz podršku Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske, Ministarstva uprave i lokalne samouprave Republike Srpske i Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH pomogao je organizaciju ovogodišnjeg takmičenja, a takođe nastaviće aktivnosti na promociji i saradnji sa ovim školama koje predstavljaju jedinstven primjer pozitivne prakse o učenju o nacionalnim manjinama u Republici Srpskoj i Bosni i Hercegovini.

Naredno, deveto po redu takmičenje biće upriličeno sljedeće godine u Bijeljini.

M. K.