Ovo je primjer HTML sa linkom Manjina.
Tekst neki ide ovdje
Početna stranica > Vijesti

Vijesti

Delegacija Savjetodavnog komiteta Okvirne konvencije za zaštitu nacionalnih manjina posjetila Prnjavor

06.07.2017.


Prnjavor, 05. juli 2017. godine

U okviru četvrtog ciklusa praćenja sprovođenja Okvirne konvencije za zaštitu nacionalnih manjina u Bosni i Hercegovini, četveročlana delegacija Savjetodavnog komiteta Okvirne konvencije tokom svoje posjete Bosni i Hercegovini, susrela se 05. jula 2017. godine u Prnjavoru sa predstavnicima Opštine Prnjavor, Saveza nacionalnih manjina Republike Srpske i Saveza nacionalnih manjina opštine Prnjavor.

Delegaciju Savjetodavnog komiteta su činili Besarion Bokašvili (Gruzija), Tomaš Hrustič (Slovačka), Eržebet Šandor Salaj (Mađarska) i Kžištof Ziman, član sekreterijata Okvirne konvencije za zaštitu nacionalnih manjina iz Savjeta Evrope, Strazbur. 

 

Domaćini radnog sastanka u Prnjavoru su bili Darko Tomaš, načelnik opštine Prnjavor sa saradnicima, Franjo Rover, predsjednik Saveza nacionalnih manjina Republike Srpske i Andrija Svatok ispred Saveza nacionalnih manjina opštine Prnjavor.

Načelnik opštine Prnjavor, Darko Tomaš je istakao da je ova opština još u ranijim godinama ostvarila dobru saradnju sa pripadnicima nacionalnih manjina i drugim srodnim lokalnim zajednicama, te će preuzeti obavezu da se ta saradnja nastavi i u  daljnjem periodu.

Predsjednik Saveza nacionalnih manjina Republike Srpske, Franjo Rover odgovarajući na pitanja u vezi sa primjenom Okvirne konvencije i važećih zakonskih propisa posebno napomenuo probleme sa kojima se susreću pripadnici nacionalnih manjina u oblastima zapošljavanja, obrazovanja, njegovanja kulture i običaja, te je naveo primjere najboljih praksi iz lokalnih zajednica gdje djeluju udruženja nacionalnih manjina.

Cilj posjete ove delegacije je razgovor sa svim relevantnim predstavnicima institucija vlasti u Republici Srpskoj, predstavnicima lokalnih vlasti i udruženja nacionalnih manjina o mogućnostima za poboljšanje primjene Okvirne konvencije, te o aktuelnim problemima i drugim informacijama koje se nalaze u Četvrtom izvještaju Bosne i Hercegovine o zakonodavnim i drugim mjerama na sprovođenju načela utvrđenih u Okvirnoj konvenciji za zaštitu nacionalnih manjina, koji je dostavljen Savjetu Evrope u decembru 2016. godine.

Nakon završetka posjete Bosni i Hercegovini, četveročlana delegacija će sačiniti mišljenja i preporuke, koje će u narednom periodu biti dostavljene na adrese institucija.

M. K.