Ovo je primjer HTML sa linkom Manjina.
Tekst neki ide ovdje
Početna stranica > Vijesti

Vijesti

Ekskurzija u Podčetrtek i Maribor

20.04.2017.

Učenici dopunske nastave slovenačkog jezika i članovi Udruženja Slovenaca Triglav Banjaluka svake godine sa zanimanjem očekuju kuda će ih odvesti put proljećne ekskurzije. Ove godine smo išli u Štajersku. Za posjetu smo imali tri dana.


U nedjelju, 9. aprila, smo nakon prelaska slovenačke granice stali u pivari Haler u Podčetrtku. Pokazali su nam kako čuvaju pivo, pripremili su nam i ručak. Program posjete u Podčetrtku je pripremio Darko Hederih, koji tu organizuje kampove za nadarene. Pri tome mu je pomagala kolegica Ana, pa smo se zato podijelili u dve grupe. Osnovcima i srednjoškolcima se veoma svidio zoološki vrt, pa jelenov greben, čokoladnica i samostan. Odrasli su više vremena posvetili razgledanju minoritskog samostana i treće najstarije apoteke u Evropi. Svi su bili oduševljeni ljepotom mjesta i tvrđave.

Kasno popodne smo nastavili put u Maribor. Osnovci i srednjoškolci su otišli kod svojih vršnjaka, a program razgledanja za odrasle je pripremio mag. Dušan Tomažič. Televizijski novinar, istoričar i geograf ima bogato znanje, a u isto vrijeme su mu otvorena sva vrata, zato smo videli mnogo toga što obično turistima ostaje sakriveno. Pridružio nam se i pisac i dramatik Tone Partljič, otvorio nam je vrata u mariborsko pozorište, a kod stare loze nam je rekao mnogo zanimljivosti o Lentu, splavarima, rijeci Dravi i mariborskim mostovima. To, što o gradu pričaju oni koji su u njemu odrasli i poznaju svaki njegov kamen, slušaocima se najviše svidi. 

Ponedjeljak smo počeli šetnjom po gradskom parku i posjetom trima ribnjacima. Dopodne smo proveli u centru grada, a popodne u prirodi – nakon posjete Regionalnom centru RTV SLO smo otišli pod Pohorje, a posjetili obiskali smo i Botanički vrt u Pivoli. Posjetu gradu, njegovim trgovima i znamenitim zgradama smo nastavili još u utorak, posjetili smo sinagogu i zaustavili se kod najstarije loze na svijetu. U Obrazovnom centru Piramida su nam pripremili odličan ručak, a oduševljeni smo bili i time kako je škola uredna. Nakon ručka smo posjetili Akvarijum i već je bilo vrijeme za odlazak. O svemu što smo doživjeli ćemo još dugo razmišljati. Maribor nas je iznenadio uređenošću i veličinom, a oduševila nas je prijatnost ljudi. I u Đačkom domu, gdje smo spavali, bili su veoma gostoljubivi, direktorica Ksenija Jaušovec nas je došla pozdraviti. 

Ekskurzije uvijek ostavljaju tragove, a utisci zavise od ljudi, koji nam pomažu da upoznamo grad. Zato hvala Dušanu, Tonetu, Darku i svima koji su nam otkrili ljepote tog dijela Slovenije.

Barbara Hanuš