Ovo je primjer HTML sa linkom Manjina.
Tekst neki ide ovdje
Početna stranica > Vijesti

Vijesti

Banjalučki osnovci i srednjoškolci u Mariboru

20.04.2017.

Dio ekskurzije Udruženja Slovenaca Triglav je svake godine i posjeta učenika i đaka vršnjacima iz Slovenije. Osnovci, koji pohađaju dopunsku nastavu slovenačkog jezika, posjetili su vršnjake iz OŠ bratov Polančičev, a srednjoškolci vršnjake 1. Gimnazije Maribor.


U nedjelju, 9. aprila, su odrasli, mladi i djeca zajedno odvezli prema Sloveniji. Zanimanje za ekskurziju je bilo toliko da nam je trebao autobus na sprat. Prijavilo se 13 osnovaca, 14 srednjoškolaca i 33 odrasli. Pored članova Udruženja Slovenaca Triglav sa nama su bili i učesnici iz Teslića i učenica iz Novog Grada. U nedjelju smo se divili znamenitostima Podčetrtka, a naveče smo došli u Maribor te su učenici otišli kod vršnjaka.
U ponedjeljak i utorak prijepodne su učenici učestvovati na nastavi, a popodne su proveli sa porodicama. Mnogo toga zanimljivog su doživjeli, a cijelo vrijeme su bili u kontaktu sa slovenačkim jezikom. Odlazak na ekskurziju je često motivacija za pohađanje dopunske nastave slovenačkog jezika. Zavod za školstvo Republike Slovenije taj oblik aktivnosti podržava, jer znaju koliko je važno da mladi imaju mogućnost testirati svoje znanje u komunikaciji sa vršnjacima. To nije jednokratna posjeta, već razmjena učenika, jer Mariborčani na jesen dolaze u Banjaluku.
Posjetu Osnovnoj školi bratov Polančičev je pripremio psiholog Darko Hederih, koji već duže vremena sarađuje sa Udruženjem Slovenaca Triglav. Bez podrške direktorice Brigite Smogavec razmjene učenika se ne bi mogle organizovati. Posjetu 1. Gimnaziji su pripremili direktor Herman Pušnik i profesor Miha Debenak. Članovi Udruženja su posjetili obe škole i zahvalili se za gostoprimljivost. U 1. Gimnaziji smo zajedno sa đacima posjetili zanimljivu predstavu Životinjska komedija, koju su đaci pripremili sa mentoricom Pozorišne škole Prve gimnazije Maribor Barbarom Jamšek. 
Mladi su se puni novih utisaka vratili kući. Moderni mediji omogućuju da uspostavljene veze ne nestanu. Oni koji odlaze studirati u Sloveniju kod novih poznanika mogu potražiti informacije i upravo iz tog razloga razmjena učenika često olakšava korak u novi život.
 
Barbara Hanuš