Ovo je primjer HTML sa linkom Manjina.
Tekst neki ide ovdje
Početna stranica > Vijesti

Vijesti

Slovenački Citraški kvartet u Banjaluci

14.03.2017.

Petak naveče 6. 3. 2017. je bio poseban za mnoge Banjalučane, pa i za ostale ljubitelje muzičke umjetnosti, koji su prisustvovali koncertu Slovenačkog citraškog kvarteta iz Slovenije. Koncert su organizovali Slovenačka iseljenička matica i Udruženje Slovenaca Triglav Banjaluka.


Mala dvorana Kulturnog centra Banski dvor je pravo mjesto za takve priredbe. U tom prostornom ambijentu su se ovaj put susrele dvije umjetnosti, arhitektura dvadesetog vijeka i muzika koja je bila popularna u istom periodu. Citru, za mnoge nepoznat instrument, porijeklom iz alpskog područja, je publici detaljno predstavio vođa grupe Peter Napret. Tokom koncerta je profesor Napret, ne samo kao odličan violinist i citraš, već i kao voditelj, vodio priredbu i upoznavao publiku sa sadržajem izvedenih pjesama. Jezičkih prepreka nije bilo, nadvladala ih je divna muzika. 

 Četiri jedinstvena mlada umjetnika Peter Napret, Anita Veršec, Janja Brlec i Tomaž Plahutnik, citraši, su na tom nježnom i tihom instrumentu svirali slovenačke narodne i umjetničke pjesme, muziku iz poznatih filmova, popularnu muziku, jazz muziku i muziku modernih kompozitora. Majstorski su priredili note za različite muzičke smjerove, koje mogu izvesti na citri.

 

Citra, stari instrument, je konačno zaživio i zauzeo mjesto, koje joj odavno pripada. Osvojila je srca mnogih ljudi a među njima smo i mi, banjalučki Slovenci, i svi ljubitelji muzike.