Ovo je primjer HTML sa linkom Manjina.
Tekst neki ide ovdje
Početna stranica > Vijesti

Vijesti

Dramska radionica i kviz o životu i radu Franca Prešerna

07.03.2017.

U subotu, 4. marta, u prostorijama Udruženja Slovenaca Triglav u Banjaluci održane su dve aktivnosti namijenjene upoznavanju Prešernovog života i rada. Posjetili su nas glumac Pavle Ravnohrib i psiholog Darko Hederih.


Pavle Ravnohrib, koji je u slovenačkoj TV seriji odlično uprizorio Franca Prešerna, učenike je vodio pri ostvarenju Turjaške Rozamunde. Cilj nije bio priprema predstave, već detaljnije upoznavanje te Prešernove romanse, njen »prevod« na moderni slovenački jezik i zabavna improvizacija. Dobili smo odličnu Rozamundu, a Lejla, Rozamundnina tetka, Ostrovrhar i drugi su pokazali svoje zadovoljstvo glumom.   

Na časovima dodatne nastave slovenačkog jezika smo u svim grupama februar posvetili kulturi. Čitali smo o životu Primičeve Julije, upoznali smo Julijin portret, koji je naslikao Matevž Langus, pogledali smo slovenački film »Razredni sovražnik«, a osnovci i srednješkolci su čitali Prešernove pjesme i zapise o njegovom životu i radu. Svoje znanje su imali mogućnost pokazati na kvizu, koji je priredio i vodio Darko Hederih. Učestvovalo je šest ekipa iz Banjaluke i Slatine. Nije bilo pitanja na koje nisu znali odgovor, zato su slušaoci saznali dosta zanimljivog. 

Djelo Franca Prešerna je još uvijek živo, a njegove pjesme nude razmišljanje o životu danas, jer mnoge teme su bliske i današnjim mladima. Sve to se potvrdilo na dramskoj radionici i kvizu, kojima smo obogatili mjesec kulture. O priredbama su izvještavali i u jutarnjem televizijskom programu.

Barbara Hanuš