Ovo je primjer HTML sa linkom Manjina.
Tekst neki ide ovdje
Početna stranica > Vijesti

Vijesti

Predavanje o slovenačkoj nacionalnoj manjini u Bosni i Hercegovini

28.02.2017.

U srijedu, 22. februara, i u četvrtak, 23. februara, u Banjaluci smo mogli poslušati predavanje gospodina Dušana Tomažiča Slovenačka nacionalna manjina u Bosni i Hercegovini s pogledom na djelovanje slovenačkog udruženja Triglav Banjaluka.


Dušan Tomažič je magistar geografije i profesor istorije. Zaposlen je na RTV Slovenija, u regionalnom centru Maribor. U svom magistarskom radu, kojeg je branio na Univerzitetu u Tuzli, istraživao je doseljavanje Slovenaca na područje današnje Bosne i Hercegovine. Slovenci su počeli dolaziti još u vrijeme Austrougarske monarhije. Nakon prvog popisa (1921) u Kraljevini Jugoslaviji na području Bosne i Hercegovine su bile 4.682 osobe, koje su za maternji jezik navele slovenački, što pak ne mora da znači da su svi bili i etnički opredijeljeni kao Slovenci. Prvi popis u Socijalističkoj Federativnoj Republici Jugoslaviji (1948) daje podatak da je na području Bosne i Hercegovine živjelo 4.380 osoba koje su se opredijelile kao Slovenci, što je bar dva puta više nego 1991. godine, kada je bilo samo još 2.190 Slovenaca. A kako je danas? Aktivnih članova u udruženjima Slovenaca je 2.229 – a udruženja nisu samo slovenačka, već multinacionalna odnosno multietnička. Nažalost, podaci o nacionalnim manjinama u Bosni i Hercegovini iz popisa 2013.godine još uvijek nisu objavljeni, a različite institucije navode kontradiktorne podatke. 

Dušan Tomažič je proučavao problematiku Slovenaca u Bosni i Hercegovini sa antropogeografskog stanovišta. Govorio je i o tome kako Slovenija podržava rad udruženja. Dio predavanja su bili i isječci iz dokumentarnih filmova, koje je za televizijsku emisiju Sledi snimio u Banjaluci, Sarajevu, Tuzli i Zenici. Gospodin Tomažič je rado odgovarao na pitanja. Interpretacija podataka koje je dobio tokom svog istraživačkog rada je kod slušalaca pobudila zanimanje za istoriju doseljevanja Slovenaca. Svi smo svjesni da se iza brojki skrivaju priče pojedinaca – pa i predaka onih koji su gospodina Tomažiča u Banjaluci pozorno slušali.

Barbara Hanuš