Ovo je primjer HTML sa linkom Manjina.
Tekst neki ide ovdje
Početna stranica > Vijesti

Vijesti

Održana konferencija “Značaj učenja maternjeg manjinskog jezika u segmentu očuvanja kulturnog identiteta”

22.02.2017.

Povodom obilježavanja Međunarodnog dana maternjeg jezika – 21. februara, Savez nacionalnih manjina opštine Prnjavor u saradnji sa Savezom nacionalnih manjina Republike Srpske organizovao je 21. februara 2017. godine u Prnjavoru konferenciju pod nazivom “Značaj učenja maternjeg manjinskog jezika u segmentu očuvanja kulturnog identiteta”.


U sklopu ove konferencije održane su i dvije javne prezentacije učenja ukrajinskog i italijanskog jezika u osnovnim školama “Petar Kočić” u Šibovskoj i “Branko Ćopić” u Prnjavoru, gdje su učenici zajedno sa svojim nastavnicima priredili bogate kulturne programe, gdje su i sami govorili o značaju maternjeg i manjinskog jezika. 

Prezentacijama u obje osnovne škole prisustvovali su ministar prosvjete i kulture Republike Srpske, Dane Malešević, načelnik opštine Prnjavor Darko Tomaš, Želimir Lalić i Samir Šlaku ispred Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH, te brojni predstavnici udruženja nacionalnih manjina iz Banja Luke, Tuzle, Sarajeva, Bijeljine, Prnjavora, Gradiške, Prijedora, predstavnici Vijeća nacionalnih manjina Parlamentarne skupštine BiH, Savjeta nacionalnih manjina Republike Srpske, misija OSCE i EUFOR u BiH i brojni drugi gosti.

Cilj konferencije je bio da se okupe predstavnici svih nivoa vlasti, predstavnici nacionalnih manjina, kulturni i prosvjetni radnici te predstavnici međunarodne zajednice, kako bi se identifikovali problemi nacionalnih manjina u oblasti očuvanja jezika i utvrdio stepen spremnosti svih aktera da rade na rješavanju tih problema, jer pitanja očuvanja jezika nacionalnih manjina su glavni preduslov za očuvanje identiteta nacionalnih manjina u Bosni i Hercegovini.

Konferencija je prva aktivnost u sklopu projekta “Zaštita i promocija upotrebe jezika nacionalnih manjina u svrhu očuvanja kulturnog identiteta” koji je podržan od strane Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH, a kojeg provodi Savez nacionalnih manjina opštine Prnjavor.

M. K.

TV K3 http://tvk3.info/njegujmo-maternji-manjinski-jezik-prnjavor-primjer-pozitivne-prakse/

RTRS http://lat.rtrs.tv/vijesti/vijest.php?id=243348