Ovo je primjer HTML sa linkom Manjina.
Tekst neki ide ovdje
Početna stranica > Vijesti

Vijesti

Slovenci, upoznajmo se

15.12.2016.


Zajednički projekat Saveza slovenačkih društava u Bosni i Hercegovini „Evropa sad“ je bio uspješno realizovan u subotu, 10. 12. 2016. u Zenici, u prostorijama Doma za stare. Prisutno je bilo 170 članova udruženja Slovenaca iz Sarajeva, Breze, Kaknja, Tuzle, Banje Luke i Zenice. Domaćin i organizator je bilo udruženje Encijan iz Zenice. 

Dragan Gačnik, predsjednik Encijana je predstavio likovna djela slovenačkih umjetnika sa tri likovne kolonije u Tuzli te otvorio izložbu. Prisutni su bili i likovni stvaraoci, koji su učestvovali na kolonijama. 

Zabavno-kulturni program je počeo nastupom ženskog hora „Slovenčice“ iz Tuzle, a prisutne je pozdravio predsjednik Saveza Darko Mijatović. Nastupila je i folklorna grupa mladih iz Kaknja, a zabavljao nas je ansambl, takođe iz Kaknja.

Najstariji Slovenci, koji već dugo žive u Bosni i Hercegovini, ili su rođeni tu, su se prvi put sreli na jednom mjestu. Susret je i bio namijenjen njima, bili su oduševljeni, što su i pokazali uz slovenačku pjesmu, polku i valcer.

Nadamo se da ćemo se sljedeće godine u junu u Brezi okupiti u još većem broju.