Ovo je primjer HTML sa linkom Manjina.
Tekst neki ide ovdje
Početna stranica > Vijesti

Vijesti

Održano sedmo regionalno takmičenje o poznavanju nacionalnih manjina „Upoznajmo se! - nacionalne manjine u BiH“

30.11.2016.

U prostoru Centra za kulturu u Loparama, dana 25. novembra 2016. godine održano je Sedmo regionalno takmičenje osnovnih škola o poznavanju nacionalnih manjina u BiH. Ove godine takmičenje je obuhvatilo sedamnaest osnovnih škola sa područja Bijeljine, Lopara i Ugljevika čiji su se predstavnici nadmetali u znanju i kreativnošću prikaza stečenog znanja o nacionalnim manjinama.


Ispred ovogodišnjeg domaćina, prisutnim gostima i učenicima obratio se načelnik opštine Lopare, dr Rado Savić.  

Među brojnim gostima, ovom događaju je prisustvovao predsjednik Saveza nacionalnih manjina Republike Srpske, Franjo Rover.
Cilj ovog takmičenja je da se promoviše učenje o nacionalnim manjinama u BiH i njihovim različitostima  u osnovnim školama, a ova manifestacija je jedinstven primjer ovakvog načina učenja i takmičenja u znanju, te saradnji osnovnih škola iz Semberije.
U namjeri da se na jedinstven način promovišu vrijednosti različitosti u BiH, gradonačelnik Grada Bijeljina i načelnici opština Ugljevik i Lopare potpisali su u 2012. godini Protokol o saradnji u promovisanju kultura nacionalnih manjina sa školama, kako bi se osigurala održivost ove manifestacije u budućnosti.
Ove godine Savez nacionalnih manjina Republike Srpske, zajedno sa udruženjima, aktivno se uključio u organizaciju ovog događaja, te u pomoći oko nabavke edukativnih materijala koji su poslužili u pripremi događaja. Odabrani školski timovi sa svojim nastavnicima i direktorima, na veoma kreativan način predstavljaju istoriju, kulturu, tradiciju, poeziju, ples i kulinarske specijalitete nacionalnih manjina u BiH. Samo takmičenje se sastoji iz tri faze: izrada panoa, vizuelno-scensko predstavljanje nacionalne manjine u trajanju od 10 minuta i kviz znanja kojim se provjerava znanje učenika.
Ovogodišnji pobjednici takmičenja su: 

1. JU OŠ „Dvorovi“, Dvorovi                 tema: Rusini
2. JU OŠ „Sveti Sava“, Crnjelovo tema: Italijani
3. JU OŠ „Dositej Obradović“ Koraj  tema: Rumuni

Naredno, osmo po redu, takmičenje biće upriličeno u opštini Ugljevik.

M.K.