Ovo je primjer HTML sa linkom Manjina.
Tekst neki ide ovdje
Početna stranica > Vijesti

Vijesti

XVIII Martinovanje banjalučkih Slovenaca

30.11.2016.

Petak, 19. novembar 2016. je dan za koji se banjalučki Slovenci svake godine nekoliko mjeseci pripremaju. Slovenci koji žive van matične domovine nisu zaboravili maternji jezik, nisu zaboravili svoju kulturu, nisu zaboravili običaje, one stare o kojima su im pričali roditelji ili bake, dede


Osamnaest godina obilježavamo taj praznik, osamnaest godina se veselimo zajedno sa prijateljima. Prijateljstvo se rađalo kroz zajednički rad, kroz mnoge projekte, koje godinama uspješno realizujemo, povezivanjem i međusobnim razmjenama učenika iz slovenačkih škola, kulturnim ustanovama iz svih grana umjetnosti, sa rođacima širom Slovenije, slovenačkim udruženjima, koji deluju u BiH, udruženjima iz ostalih država, udruženjima nacionalnih manjina, koji deluju u Banjaluci, i to je bogatstvo koje se gradi i ostaje.

 

U restoranu Valentin smo, kao i proteklih godina, proslavili krštenje vina. Sa nama je, kao i uvijek, bilo mnogo gostiju: predstavnici Ambasade Republike Slovenije u BiH, zamjenik ambasadora Aljaž Zupan, konzul u Banjaluci, Marjan Ristič, savjetnik Marjan Cukrov iz Kancelarije Vlade Republike Slovenije za Slovence po svijetu, predstavnici Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske, ministar nauke i tehnologije Jasmin Komić i predstavnici gradske uprave. Bili su tu i predstavnici Slovenačke iseljeničke matice, Instituta za slovenačko iseljeništvo i migracije, Društva za razvijanje dobrovoljnog rada Novo mesto, Gimnazije Ledina iz Ljubljane, biblioteke A.T. LINHARTA iz Radovljice, Kulturnog centra Banski dvor iz Banjaluke, predstavnici nacionalnih manjina, predstavnici iz slovenačkih udruženja u BiH, srpskih udruženja iz Slovenije i ostalih kulturno umjetničkih udruženja te članovi našeg udruženja.


Mnogo pozvanih, mnogo gostiju, odličan voditelj Tilen Turk, humor sv. Martina u izvedbi Janeza Čateža, nastup dječije folklorne grupe, pjesme koje je pjevao hor Davorin Jenko, dobra posluga odlične hrane i pića osoblja Valentin te nikad umorni muzičari iz Novog mesta su našem Martinovanju omogućili dostojanstvenu i veselu proslavu starog slovenačkog običaja, krštenje mladog vina.

Martinovanje je uspjelo, mada za uspjeh nisu zaslužni samo članovi Udruženja, već i mnogi pokrovitelji, kojima dugujemo posebnu zahvalnost.

Nataša Kajmaković