Ovo je primjer HTML sa linkom Manjina.
Tekst neki ide ovdje
Početna stranica > Vijesti

Vijesti

Mješoviti hor Davorin Jenko i Dječija folklorna grupa gostovali u Rijeci

04.10.2016.

U subotu 24. septembra 2016. godine Mješoviti hor „Davorin Jenko“, dječija folklorna grupa i članovi Udruženja Slovenaca „Triglav“ otputovali su u Rijeku. Dan je bio sunčan, raspoloženje na putu odlično, a ni petosatna vožnja do Rijeke nas nije umorila. Slovensko društvo KPD Bazovica je bilo organizator našeg dvodnevnog susreta.


Nakon smještaja u hotelu „Neboder“ nismo imali puno vremena za obilazak grada, jer je bilo potrebno pripremiti se za večernji koncert. Predsjednik Društva KPD Bazovica Zvonimir Stipetić je došao po nas i odveo nas do mjesta gdje će biti koncert. Već na ulazu u dvorište, bolje bi bilo reći botanički vrt, koji okružuje divnu vilu slovenačkog doma, zanijemili smo od ljepote i uređenosti njihovog „doma“ u kojem rade. Ljepota ambijenta i topao prijateljski prijem su nas odmah zbližili. Znali smo da smo došli kod prijatelja. 

 

Naveče je bio zajednički koncert. Dobrodošlicu, nama gostima, je zapjevao njihov hor, a uslijedio je pozdravni govor Vitomira Viteza, koji je zadužen za uspješan rad na području kulture Društva Bazovica. Nakon toga je uslijedio nastup dječije folklorne grupe, našeg hora „Davorin Jenko“, razmjena darova i zahvala, koju je u kratkom govoru namijenila svim prisutnim potpredsjednica Udruženja „Triglav“ Nataša Kajmaković. Za kraj uspješnog koncerta je naš hor sve prisutne iznenadio pesmom koju pjevaju Riječani i Slovenci, koji tu žive. Aplauz za sve koji su nastupali i organizatore nije izostao.

 

Veče je nastavljena uz dobro pripremljenu večeru, slatkiše, pjevanje. Umor niko nije osjetio.

 

Drugi dan je bio namijenjen za obilazak grada, a ni kupanje nije izostalo. Domaćini su za nas priredili zabavu uz pjesmu, ples i dobar roštilj. 

Pozdravljanje sa našim prijatlejima nije bilo tužno. Bilo je srećno, a svi smo bili zadovoljni.

Hvala slovenačkom društvu KPD Bazovica za prelijepo druženje.

Nataša Kajmaković