Ovo je primjer HTML sa linkom Manjina.
Tekst neki ide ovdje
Početna stranica > Vijesti

Vijesti

“Dobro došli Doma” u Ljubljani

11.07.2016.

Od 30. juna do 2. jula 2016. Kancelarija za Slovence po svijetu, zajedno sa nevladinim organizacijama Iseljeničko društvo Slovenija u svijetu, Svjetski slovenački kongres, Rafaelovo društvo, Udruženje Slovenska iseljenička matica te Gradska optšina Ljubljana, priredili su šeste tradicionalne susrete Slovenaca iz cijelog svijeta.


Na glavnom događaju povodom 25. godišnjice samostalne Slovenije učestvovali su Slovenci iz cijelog svijeta, sveslovenski simfonijski orkestar pod vodstvom Simona Krečiča, a organizovani su 24-časovni slovenski kulturni maraton i razne sportske manifestacije.

Mješoviti hor Davorin Jenko i dječija folklorna grupa Udruženja Slovenaca Triglav Banjaluka su učestvovali u programu Dobrodošli doma. 

Nakon dolaska i smještaja u hostelu đačkog doma Poljane u Ljubljani otišli smo na zborna mjesta. Folkloristi do Kancelarije Vlade Republike Slovenije za Slovence po svijetu, a hor Davorin Jenko u zgradu Slovenačke filharmonije. Pripreme za nastup su tekle po planiranom uputstvu. 

Vrijeme nam nije bilo naklonjeno, dan je bio pakleno vruć, naročito za folkloriste, koji su kao prvi nastupili na Sveslovenačkim susretima. Slovenačkim narodnim plesovima su pred zgradom Narodne skupštine zaželjeli dobrodošlicu svim okupljenim Slovencima, koji su došli iz drugih država te prolaznicima, koji su se uprkos jakom suncu zaustavili i gledali plesnu razigranost naše dječije folklorne grupe.

U 19 časova je povodom 25. godišnjice slovenačke samostalnosti i manifestacije Dobrodošli doma u Slovenačkoj filharmoniji održan koncert Sveslovenačkog simfonijskog orkestra sa gostima. Simfonijski orkestar je vodio Simon Krečič. U velikoj dvorani, koja je bila popunjena do posljednjeg mjesta koncertu su prisustvovali predsjednik Republike Slovenije Borut Pahor, ministar za Slovence po svijetu Gorazd Žmavc, koji je pozdravio prisutne te brojni vodeći ljudi iz Slovenije i svijeta.

Za uvod je simfonijski orkestar odsvirao himnu Republike Slovenije, a potom su slijedili nastupi: Slovenački mendoški oktet, sopranistica Theresa Plut, harfistkinja Tina Žerdin, Sveslovenački simfonijski orkestar i hor Davorin Jenko sa dirigentom Dušanom Uroševićem. Svi koji su nastupali su pjevali i svirali slovenačke narodne pjesme država iz kojih su došli. Iznenađenje za kraj koncerta je bio nastup Slovenačkog okteta. 

Našem horu Davorin Jenko i njegovom dirigentu Dušanu Uroševiću je bila čast učestvovati na koncertu u velikoj dvorani SF u Ljubljani. Za sve nas, koji smo bili prisutni je to bilo prekrasno, nezaboravno veče. Veče, koje budi naša čuvstva i uspomene na našu matičnu domovinu.

Nataša Kajmaković

FOTO