Ovo je primjer HTML sa linkom Manjina.
Tekst neki ide ovdje
Početna stranica > Vijesti

Vijesti

Konferencija "Političke promjene, prava i zaštita prava nacionalnih manjina" - 06. 07. 2016. Banja Luka

30.06.2016.

Centar za međunarodne odnose iz Banjaluke i Fondacija Friedrich Ebert, u saradnji sa Savezom nacionalnih manjina Republike Srpske, organizuju konferenciju na temu «Političke promjene, prava i zaštita nacionalnih manjina».


Bosna i Hercegovina kao relativno mali geografski prostor, kako na Balkanu tako i na evropskom kontinentu nalazi se u procesu integracija koji podrazumijeva reforme u brojnim oblastima. Jedna od njih se odnosi na pitanja ustavne zaštite i ostvarivanja prava manjina. S obzirom na složenu strukturu političkog sistema BiH i aktuelne unutrašnje odnose pitanje položaja i prava nacionalnih manjina nema odgovarajuće mjesto u političkoj agendi. To se posebno odnosi na zakonske okvire i institucionalno djelovanje zakonodavnih, izvršnih i drugih struktura.

Izmijenjeni međunarodni odnosi, posebno odnosi u neposrednom okruženju, traže od regionalnih i drugih aktera međunarodnih odnosa permanentno proučavanje aktuelnih procesa i, u skladu s tim, određivanje politika i strategija u odnosu u Bosni i Hercegovini prema pitanjima nacionalnih manjina i preispitivanje ostvarivanja položaja nacionalnih manjina. Proteklih mjeseci u zemljama neposrednog okruženja Srbiji i Hrvatskoj, ali i u BiH odvijaju se politički procesi koji svoj odraz imaju i na položaj nacionalnih manjina. Hrvatska i Srbija su prošli i prolaze kroz post-izborne procese, u BiH traje intenzivna diskusija o primjeni rezultata popisa i politikama pridruživanja Evropskoj uniji. Sve to u velikoj mjeri utiče i na odnos pojedinačno i kolektivno prema pripadnicima nacionalnih manjina, njihova prava, položaj i ostvarivanje garantovanih sloboda.

Učesnici skupa su naučnici, univerzitetski profesori, predstavnici institucija, predstavnici nacionalnih manjina, nezavisni intelektualci i studenti.

Konferencija „Političke promjene, prava i zaštita nacionalnih manjina“ održava se u srijedu 6. jula 2016. u 11:00 časova u Međunarodnom press centru u Banjaluci, Hotel „Bosna“ - prvi sprat. 

Za dodatne informacije možete nas kontaktirati slijedećim putem:

Tanja Topić         Miloš Šolaja

Fondacija Friedrich Ebert Međunarodni press centar

Tel/Fax: + 51 328 360 Tel: + 51 218 522, + 51 218 533 + 51 218 538

E-mail: tanja.topis@fes.ba E-mail: msolajabl@gmail.com                            

Političke promjene, prava i zaštita prava nacionalnih manjina

 

PROGRAM

Međunarodni pres centar, Hotel „Bosna“

Srijeda 6. juli 2016. 11:00

 

11:00 – 11:15 Otvaranje

1.

2. Miloš Šolaja, direktor Centra za međunarodne odnose

11:15 - 12:30

I Panel – Novi politički izazovi i nacionalne manjine u Evropi

Prof. dr Vlatko Cvrtila, Veleučilište VERN Zagreb: „Politički procesi i promjene u evropskoj geopolitici: bezbjednosni izazovi i prijetnje položaju i pravima nacionalnih manjina“

Aleksandar Tolnauer,  predsjednik Savjeta za nacionalne manjine Republike Hrvatske: «Izbori i političke promjene i primjena međunarodnih standarda zaštite prava i položaja nacionlanih manjina »

Prof. dr Ljilja Mijović, Pravni fakultet Banja Luka: “Praksa Evropskog suda za ljudska prava u odnosu na prava nacionalnih manjina”

Diskusija

Moderator: H. E Igor Davidović, Centar za međunarodne odnose Banja Luka

12:45 - 13:30

II panel - Nacionalne manjine u društvu Bosne i Hercegovine

Prof. dr Siniša Tatalovi; doc dr Ružica Jakešević, Fakultet političkih znanosti Zagreb: „Političke promjene u Evropi i zaštita nacionalnih manjina“, prezentacija istraživanja „Funkcionisanje manjinske samouprave u Hrvatskoj“

Franjo Rover,  predsjednik Saveza  nacionalnihe manjina Republike Srpske:  «Ključna pitanja zaštite nacionalnih manjina u Bosni i Hercegovini »

prof. dr Miloš Šolaja, Fakultet političkih nauka Banja Luka: «Uticaj evropskih politika na politike prava nacionalnih manjina u Bosni i Hercegovini»

Moderator Đorđe Tomić, MA, Fakultet političkih nauka Bolonja

Diskusija

14:00  Zaključci i preporuke