Ovo je primjer HTML sa linkom Manjina.
Tekst neki ide ovdje
Početna stranica > Vijesti

Vijesti

VII Slovenački dan u Slatini

30.06.2016.

U organizaciji Udruženja Slovenaca „Triglav“ u Slatini je 25. juna 2016. godine održan VII Slovenački dan.


Slatina je mjesto, koje je početkom 20. vijeka primilo mnoge Slovence, koji su se bježeći pred fašizmom i italijanskom asimilacijom doselili na to područje i tu izgradili novi dom. Obilježavanjem slovenačkog dana Slovenci Slatine i Banje Luke žele od zaborava otrgnuti sjećanje na svoje pretke, koji su se davno doselili na ovo područje. 

U ime Udruženja Slovenaca RS „Triglav“ Banja Luka, prvo je prisutne pozdravila potpredsjednik Udruženja gđa. Nataša Kajmaković. Uslijedio je govor ambasadora Republike Slovenije u BiH g. Iztoka Grmeka, koji je pohvalio organizatore događaja, ne samo za organizaciju već i za uspostavljanje i njegovanje veza kako sa domovinom Slovenijom tako i sa slovenačkim udruženjima u BiH i okruženju. Takođe, svim Slovencima je čestitao 25 godina nezavisnosti Slovenije.

S obzirom da se Slovenački dan održava u Slatini koja pripada području opštine Laktaši, prisutne je, kao i svake godine, pozdravio i načelnik opštine Laktaši, g. Miroslav Kodžoman. Naglasio je da je ovaj događaj uvršten u turističku ponudu opštine kao dio manifestacije Laktaško ljeto. 


Nakon pozdravnih govora, uslijedio je kulturni program, te su nam se prvo predstavili domaćini Mješoviti hor „Davorin Jenko“ Banja Luka koji ove godine slavi 15 godina rada za šta su neki od članova primili Gallusovo priznanje. 

Nakon toga, nastupili su gosti iz KPD „Bazovica“ Rijeka. Oni su veoma aktivno društvo, imaju 11 sekcija (folklor, hor, planinari, likovna sekcija, fotografska...). Ovaj put su u Banjaluku došli folklorna grupa i hor. Prvo se folklorna grupa predstavila sa dva spleta slovenačkih plesova – spletom gorenjskih plesova i spletom prekmurskih plesova. Nakon folklora, predstavio se i hor njihovog društva sa dvije pjesme Bazovica i Zavičaju tebi.

Kulturni program je okončan nastupom članova Dječije folklorne grupe Udruženja „Triglav“ Banja Luka. Otplesali su vijenac slovenačkih narodnih plesova kojim će se predstaviti i na priredbi „Dobrodošli  doma“ u Ljubljani.

Ove godine su sa nama bili i konzul Konzularne kancelarije Ambasade Slovenije u Banjoj Luci g. Marjan Ristič, prethodni konzul g. Branko Zupanc, te gđa. Branka Bukovec iz Društva za razvijanje dobrovoljnog rada Novo mesto koja se pobrinula da muzička grupa iz Novog mesta bude zadužena za dobru atmosferu. Kao posebni gosti, sa nama su bili fotografi iz Fotografskog društva Janez Puhar iz Kranja, te predstavnici Gimnazije Novo mesto i drugih nacionalnih manjina Banje Luke. Neki od prisutnih (Turistička organizacija opštine Laktaši, predstavnici nacionalnih manjina grada Banjaluka i udruženje Triglav) su se predstavili i na štandovima koji su bili postavljeni nedaleko od binenudeći suvenire, biltene, knjige i neke kulinarske specijalitete.

Slovenački dan je organizovan uz finansijsku pomoć Kancelarije Vlade Republike Slovenije za Slovence po svijetu, Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske i Opštine Laktaši.