Ovo je primjer HTML sa linkom Manjina.
Tekst neki ide ovdje
Početna stranica > Vijesti

Vijesti

Seminar u Novom Mestu – Mladi u transnacionalnim povezivanjima

26.06.2016.

Tri članice Udruženja Triglav su učestvovale na seminaru u Novom mestu, koji su organizovali Institut za slovenačko iseljeništvo i migracije ZRC SAZU iz Ljubljane i Društvo za razvijanje dobrovoljnog rada Novo mesto. Seminar je održan od 16-18.6.2016. u sklopu Festivala Sedmica kulture.


Seminaru pod naslovom Mladi u transnacionalnim povezivanjima su prisustvovali predstavnici slovenačkih udruženja iz BiH, Crne Gore i Srbije, te nevladinih udruženja iz Hrvatske, Makedonije i Slovenije. Učesnike je, na početku, pozdravio zamjenik gradonačelnika Novog mesta, Boštjan Grobler.

 

Nakon njega, prezentacije su održali predstavnici Instituta za slovenačko iseljeništvo (Marina Lukšič Hacin), Kancelarije za Slovence po svijetu (Nadja Skale) i Ministarstva za vanjske poslove Slovenije (Andrej Šter). Sve teme su se bavile mladima, njihovom ulogom u udruženjima, mogućnostima povezivanja, te platformama za razvoj saradnje. Predstavljeni su djelovanje mladih u slovenačkim organizacijama u Njemačkoj, kao i mogućnosti umrežavanja u globalnu zajednicu obrazovanih migranata (Društvo VTIS) i uključivanja u Evropski volonterski servis (EVS). 

     

Nakon seminara, na zaključnom događaju Festivala Sedmica kulture, manjinska udruženja iz Novog mesta, razne NVO, te slovenačka udruženja po svijetu su se predstavili na štandovima gdje su posjetioci imali priliku probati kulinarske proizvode i pregledati knjige, biltene, časopise i ostalo što su pripremili članovi udruženja. Štandove je posjetio i gradonačelnik Novog mesta Gregor Macedoni sa kojim su i članovi našeg udruženja imali priliku porazgovarati.
     
 
Zadnji dan boravka u Novom mestu je organizovan obilazak kulturnih znamenitosti, prilikom čega smo imali priliku prošetati uz prelijepu rijeku Krku.