Ovo je primjer HTML sa linkom Manjina.
Tekst neki ide ovdje
Početna stranica > Vijesti

Vijesti

Izložba grafika Nataše Mirtič iz Novog Mesta

07.10.2015.


Dana 28. septembra 2015. je u Banskom dvoru otvorena uzložba mlade umjetnice, grafičarke Nataše Mirtič iz Novog mesta. Autorica zanimljivih grafika je jedna od rijetkih likovnih umjetnica, koja se posvećuje isključivo grafičkoj likovnoj tehnici, i to njenoj klasičnoj vrsti, jetkanici...napisao je Iztok Hotko. U katalogu se nalazi dio djela koje je Nataša Mirtič predstavila na izložbi. O svom radu, o načinu svog pristupa takvoj likovnoj tehnici je govorila i sama umjetnica. 

Organizatori izložbe su bili Kulturni centar Banski dvor, Društvo za razvijanje dobrovoljnog rada Novo mesto i Udruženje Slovenaca RS »Triglav« Banjaluka.

Otvaranjem izložbe je Udruženje Slovenaca »Triglav« željelo okupljenim ljubiteljima takve umjetnosti prirediti ugodno i opušteno veče. Violinist Aljoša Šolak je za početak odsvirao prigodnu kompoziciju, a Darko Mijatović je pozdravio sve prisutne i, kao što je i red, dao riječ direktoru Kulturnog centra Banski dvor, gospodinu Miloradu Petriču. Topao pozdrav gospodina Petriča je potvrda dobre saradnje, koju naše udruženje uvijek ostvaruje sa kulturnom ustanovom Banski dvor. Među prisutnima je ovaj put bio i konzul Konzularne kancelarije Republike Slovenije u Banjaluci gospodin Marjan Ristič. Na početku svog službovanja na mjestu konzula ovo je bio prvi susret sa Banjalučanima. Izjava, koju je dao za medije govori o već uspješnoj saradnji koja će se nastaviti i u buduće na svim područjima. Uslijedilo je kratko predstavljanje biografije umjetnice Nataše Mirtič.

Umjetnost, bez obzira kakva je i na kakav način je prisutna, utkana je u duh umjetnika i preko njih je dio nje utkan i među one koji je znaju poštovati. Prije nego što je konzul otvorio izložbu, mladi i već uspješni violinist Aljoša Šolak je izveo kompoziciju i njome zaključio službeni dio otvaranje izložbe grafika, koja će ostati otvorena do kraja oktobra.

Nakon pregleda grafika prisutni su se družili na malom koktelu uz dobru džez muziku, koju je za tu priliku pripremio gospodin Slobodan Vidović sa bendom. 

Nataša Kajmaković