Ovo je primjer HTML sa linkom Manjina.
Tekst neki ide ovdje
Početna stranica > Vijesti

Vijesti

Koncert Okteta 9 Celje i Ansambla Zdravka Ćosića

07.10.2015.


U petak 25. septembra 2015. su u koncertnoj dvorani Banskog dvora u Banjaluci nastupili Oktet 9 Celje i Ansambl Zdravka Ćosića. Koncert su organizovali Udruženje Slovenaca RS „Triglav“ Banjaluka i Kulturni centar Banski dvor Banjaluka. 

Brojnoj publici su se predstavili različitim repertoarom generacija mladih vokalista iz Celja i generacija iskusnih muzičara Ansambla Zdravka Ćosića. Prisutne je pozdravila na lijepom slovenačkom jeziku i domaćem jeziku mlada članica Udruženja Slovenaca „Triglav“ Mihaela Lunić.
Sevdah, starogradske i narodne pjesme uz pratnju orkestra su banjalučkoj publici poznati. Vođa Ansambla Zdravko Ćosić je poznat po svom prisnom animiranju publike. Pjesma se čula sa pozornice, pjesmu su pjevali posjetioci. Iskustvo starijih muzičara je podstakla i opustila izvedbu izvrsnih pjevača Okteta 9.
Njihov repertoar je bio sastavljen iz slovenačkih narodnih pjesama, pa sve do pjesama koje su se pjevale i još danas se pjevaju te su popularne, bez obzira na geografsku, istorijsku i generacijsku razliku. Melodije poznate, iako izvedene na poseban, mnogima malo poznat način. Svojom interpretacijom su osvojili publiku.
Muzika - bez nje je život prazan, bezvrijedan a uz nju je život ljepši, bezbrižniji. 
 
Nataša Kajmaković