Ovo je primjer HTML sa linkom Manjina.
Tekst neki ide ovdje
Početna stranica > Vijesti

Vijesti

Posjeta stvaralaca Goriškog Literarnog Kluba Govorica

11.06.2015.

Udruženje Slovenaca „Triglav“ se povezalo sa članovima Goriškog literarnog kluba Govorica i zajedno sa Narodnom i univerzitetskom bibliotekom su u Banjaluci organizovali literarno veče, na kojem su se predstavili stvaraoci iz Slovenije kao i dva književnika iz Banjaluke.


Goriški literarni klub Govorica okuplja 36 literarnih stvaralaca, a u Banjaluku ih je došlo sedam. Literarno veče je vodio Zdravko Kecman. Njegove riječi nisu bile samo predstavljanje slovenačkih autora, on je u najave upleo i svoje poznavanje krajeva iz kojih stvaraoci dolaze, kao i lične uspomene na susrete sa njima. Pjesmama i odlomcima proznih djela su se predstavili Boris Jukić, Darko Komac, Darinka Kozinc, Marija Mercina, Rajko Slokar, Olga Kolenc i Milan Petek Levkov. Sa književnicima je došla i Janka Frančeškin, koja je svirala citre. Zvuk toga instrumenta je oduševio sve posjetioce.


Članovi Udruženja Slovenaca „Trigla“ vole slušati slovenačku riječ, zato su sa zanimanjem pratili sva čitanja. Svojom poezijom se predstavila i banjalučka pjesnikinja Tanja Stupar Trifunović, a na kraju večeri je odlomak iz svog romana pročitao i voditelj Zdravko Kecman. 

Goriški literarni klub Govorica vodi Darinka Kozinc. Klub združuje moderne umjetnike, a istovremeno čuva sjećanje na dva važna goriška stvaraoca. To su Simon Gregorčič i France Bevk. Rajko Slokar je pročitao jednu od Gregorčičevih pjesama. S obzirom na to da su članovi Udruženja Slovenaca „Triglav“ prije dvije godine posjetili Gregorčičevo gazdinstvo, za nas je ovo bilo lijepo podsjećanje na ekskurziju. Darinka Kozinc se Udruženju i Narodnoj i univerzitetskoj biblioteci zahvalila za gostoprimstvo. Grafika, koju je poklonila u ime opštine Nova Gorica, biće podsticaj za nove susrete goriških i banjalučkih književnika.

Barbara Hanuš