Ovo je primjer HTML sa linkom Manjina.
Tekst neki ide ovdje
Početna stranica > Vijesti

Vijesti

Susreti - Cvetka Sokolov i Damijan Stepančič

18.02.2015.

U subotu, 14. februara, učenici dopunske nastave slovenačkog jezika su se susreli sa piscem Cvetkom Sokolov i ilustratorom Damijanom Stepančičem.


Cvetka Sokolov piše zagonetke, slikopise, pjesme i priče, a napisala je i jedan roman za mlade. Učenici su tokom nastave upoznali njene slikovnice, a prilikom susreta u prostorijama Udruženja je još i sama rekla nešto o svom radu. Cvetka Sokolov je i prevodilac i učenicima je objasnila šta je potrebno poštovati prilikom prevođenja. Učenici su se podijelili u grupe, pa su sa slovenačkog jezika na srpski prevodili njene zagonetke, a autorica im je pomagala i upozoravala ih gdje da paze. Nastalo je nekoliko vrlo dobrih prevoda.
 
Nakon prevodilačke radionice slijedila je likovna. Učenici dopunske nastave slovenačkog jezika poznaju slikovnicu Damijana Stepančiča Priča o sidru. To je slikovnica bez riječi, koja je među mladim čitaocima veoma omiljena. Ilustrator je učenicima otkrio da planira još jednu novu priču bez riječi. I ta će biti povezana sa morem. Učenicima je rekao sadržaj, a oni su uprizorili motiv, koji im je izgledao najzanimljiviji. Ilustrator im je savjetovao kako svoj crtež mogu dopuniti, poboljšati, naglasiti pojedine dijelove… Učenici su zauzeto radili da bi svoje maštovite slike prenijeli na papir.
 
Prijatno dopodne smo završili pjesmom Cvetke Sokolov o godišnjim dobima. Autorica je učenike podsjetila na poznate pjesme o proljeću, jeseni, ljeti i zimi i tako su zajedno zapjevali još nekoliko pjesama. Susreti sa pjesnicima, piscima i ilustratorima su za djecu odlična motivacija za čitanje, te podsticaj da sami nešto napišu ili nacrtaju. I ovo dopodne je u prostorijama Udruženja bilo veselo, zanimljivo i stvaralačko.
 
Barbara Hanuš