Ovo je primjer HTML sa linkom Manjina.
Tekst neki ide ovdje
Početna stranica > Vijesti

Vijesti

Centralna svečanost "Devete smotre kulturnog stvaralaštva nacionalnih manjina".

29.09.2012.


Savez nacionalnih manjina Republike Srpske, u saradnji sa udruženjima nacionalnih manjina Republike Srpske i Ministarstvom prosvjete i kulture Republike Srpske, organizovao je u petak, 28. septembra, centralnu svečanost "Devete smotre kulturnog stvaralaštva nacionalnih manjina".

Manifestacija je počela u 19 časova u Narodnom pozorištu RS u Banjaluci, gdje je održan svečani koncert manjinskih udruženja, koja su predstavila svoju bogatu kulturnu tradiciju.

-Cilj Vlade i Narodne skupštine Republike Srpske je da nacionalne manjine i dalje uspješno očuvaju svoje kulturno nasljeđe, izjavila je ministarka porodice, omladine i sporta Srpske, Nada Tešanović.

"Vlada nastoji da pomogne nacionalnim manjinama, koje su naše bogatstvo, izdvajanjem novca za potrebe njihovih udruženja“, rekla je Srni Tešanovićeva koja je prisustvovala Devetoj smotri kulturnog stvaralaštva nacionalnih manjina.

Predsjednik Saveza nacionalnih manjina Republike Srpske, Stevo Haverljuk, rekao je Srni da su nacionalne manjine, uglavnom, očuvale svoj maternji jezik, pa i kulturu u okviru porodice ili u okviru udruženja.

"Postoji dobra volja Ministarstva prosvjete i kulture Srpske i Republičkog pedagoškog zavoda da se maternji jezik izučava u školama kao dodatni jezik nacionalnih manjina, ali je sav taj teret na udruženjima koja okupljaju nacionalne manjine, od obezbjeđenja predavača, udžbenika, škole, pa i učenika“, naveo je Haverljuk.

On je rekao da je smotra kulturnog stvaralaštva nacionalnih manjina manifestacija koja iz godine u godinu dobija drugačiju konotaciju i program, naglašavajući da je to i mogućnost da šira javnost osjeti i vidi bogatstvo kultura manjina.

Haverljuk je dodao da je smotra organizovana u septembru - mjesecu kada su proglašeni dani kulture nacionalnih manjina, te dani evropskih jezika i da su ovakve manifestacije već bile ili će biti organozovane u više gradova Srpske.