Ovo je primjer HTML sa linkom Manjina.
Tekst neki ide ovdje
Početna stranica > Vijesti

Vijesti

Banjolučki Italijani, Mađari i Makedonci u posjeti sunarodnicima u Puli

14.06.2012.


Tekst: Daniel Grujić

Saradnja nacionalnih manjina iz Banje Luke i Pule, koja je 2011. godine krunisana potpisivanjem memoranduma o saradnji između pomenutnih gradova i nacionalnih manjina, nastavlja se ove godine. Predstavnici udruženja Italijana, Mađara i Makedonaca iz Banje Luke otputovali su 8. juna u Pulu na dvodnevno druženje sa prijateljima iz tog grada. 

Vladimir Đukelić, šef odsjeka za izbjegle, raseljene, povratnike, vjerska pitanja i nacionalne manjine Administrativne službe Grada Banja Luka, istakao je da voli doći u Pulu jer su ljudi prijatni i gostoprimljivi, što je bio i jedan od glavnih razloga da 2011. godine, Grad Banja Luka i Grad Pula potpišu memorandum o saradnji udruženja nacionalnih manjina ovih gradova.

- Dolazak u Pulu je jedan od prvih koraka realizacije tog programa, odnosno memoranduma o saradnji. Ovog puta  došli su predstavnici udruženja Italijana, Mađara i Makedonaca,  dok predstavnici Slovenaca i Roma, koji su takođe potpisnici memoranduma, planiraju da posjete sunarodnike u Puli početkom jeseni. Ovom prilikom pozivam sve nacionalne manjine da i ove godine pristustvuju devetoj Smotri nacionalnih manjina koja se tradicionalno organizuje u Banjoj Luci i koja je vremenom poprimila internacionalni karakter i značaj. – rekao je Đukelić, prilikom obraćanja na svečanom prijemu organizovanom u prostorijama  Makedonskog kulturnog društva Istarske županije „Sv. Kiril i Metodij“ iz Pule.

Todor  Brdarski, predsjednik MKD Istrarske županije „Sv. Kiril i Metodij“ ,Pula i Dimitrije Trifunovski, predsjednik Udruženja Makedonaca Republike Srpske, izrazili su obostrano zadovoljstvo zbog organizovanog druženja i najavili novi susret u Banjoj Luci. – Ova okupljanja i druženja ne bi bila moguća bez podrške gradskih uprava Pule i Banjaluke, stoga im se ovom prilikom zahvaljujem.  – istakao je Trifunovski. U ime prijateljstva i saradnje, banjolučki Makedonci poklonili su društvu „Sv. Kiril i Metodije“  umjetničku sliku, autora Zdravka Krulja, akademskog slikara i režisera iz Banje Luke i istaknutog člana Udruženja Makedonaca RS. Specijalno za tu priliku, prikazan je i dokumentarni film ’’BT-BL: Brat Bratu’’ čiji je autor Zdravko Krulj. – Glavna ulica u Bitoli i glavna ulica u Banjaluci su jako slične, razlika je u nekim nijansama. Isto se može reći i za mentalitet Bitolčana i Banjalučana. Film ’’BT-BL: Brat Bratu’’ govori upravo o tome. Kroz pisma koja smo, moj prijatelj iz Bitole  i ja, slali jedan drugome, delimo neka naša razmišljanja, stvarajući bitolsko – banjalučku priču. – rekao je Krulj.

Iren Milivojević, predsjednica Udruženja Mađara „Magyar Szó“ iz Banje Luke, istakla je da je putovanje bilo uspješno i veoma korisno i da se raduje budućim druženjima i saradnjama. – Prijateljstvo između Mađara iz Banja Luke i sunarodnika iz Pule uspostavljeno je 2010. godine, kada su Mađari iz Pule prvi put prisustvovali Smotri nacionalnih manjina u Banjoj Luci. Prilikom ove posjete, kao i u svim prethodnim susretima, naišli smo na topao prijem. Imali smo osjećaj da smo došli u goste dragoj rodbini koju dugo nismo vidjeli. Domaćini su nam obezbjedili ugodan smještaj i organizovali svečanu večeru. Na trpezi su se našli razni mađarski specijaliteti, od bijele kobasice, perkelta, raznih kolača, do odličnih istarskih vina. – rekla je Milivojevićeva. - Na sastanku, na kome su prisustvovali Maša Zsuzsane, predsjednica Udruženja Mađara „Moric  Žigmond“ iz Pule, i Sekereš Peter, izvršni sekretar Vijeća mađarske nacionalne manjine Grada Zagreba, dogovorene su dalje zajedničke aktivnosti. Takođe smo upoznali i gospođu Varga Liviju, predsjednicu KUD „Vadvirág“ iz Ade (Vojvodina)  koji su učestvovali na manifestaciji organizovanoj na trgu u Puli.- dodala je Iren Milivojević.

Banjolučki Italijani sastali su se sa članovima KUD „Lino Marijani“ iz Pule, društva koje uspješno djeluje sedam dugih decenija, što govori o njihovoj predanosti muzici, kulturi i tradiciji. Sa istim žarom i ljubavlju izvode narodnu i zabavnu muziku, operske arije i italijansku kanconu, pa nije iznenađujući ogroman broj priznanja i nagrada.
- Druženje je proteklo u izuzetno srdačnoj  atmosferi. Razgovorom su obuhvaćene brojne teme i problemi s kojima se svakodnevno suočavaju udruženja. Razmjenjena su pozitivna znanja i iskustva primjenjiva u daljem radu i aktivnostima. Rodila su se nova prijateljstva i produbila već postojeća. Na rastanku, ljubazni domaći su oduševili svoje goste  predivnom izvedbom italijanskih, dalmatinskih i bosanskih narodnih pjesama. – rekla je Ljilja Radošević, članica Udruženja Italijana Grada Banja Luka.