Ovo je primjer HTML sa linkom Manjina.
Tekst neki ide ovdje
Početna stranica > Vijesti

Vijesti

Pokrenuta inicijativa za izmjenu dijela Ustava RS: Umjesto termina ostali, nacionalne manjine

15.05.2012.


Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske, Igor Radojičić, ocijenio je opravdanom inicijativu Savjeta nacionalnih manjina RS za izmjenu Ustava RS, koja podrazumijeva da se umjesto termina ostali koristi termin nacionalne manjine.

Radojičić je, nakon sastanka s predstavnicima Savjeta nacionalnih manjina RS u petak, rekao da je prijedlog članova Savjeta, Saveza i Udruženja nacionalnih manjina RS da se mijenja terminologija u Ustavu RS i da se umjesto riječi ostali koriste termini nacionalne manjine, kako je to regulisano i u drugim zemljama.  On smatra da je ova inicijativa opravdana i napominje da riječ ostali vuče korijene  iz Dejtonskog sporazuma.

- Svaka promjena Ustava RS je prilično komplikovana stvar. Poznato je da je nedavno propao šestogodišnji napor Narodne skupštine na promjeni Ustava čak na nekim pitanjima kao što je smrtna kazna, što je evropski standard, jer nije bilo dovoljno glasova u Vijeću naroda RS – podsjetio je Radojičić.

On je rekao da je inicijativa Savjeta nacionalnih manjina RS upućena ovlaštenim predlagačima – predjsedniku RS, Vladi i klubovima poslanika u parlamentu RS da bi se izjasnili o njoj, kako ne bi doživjela sudbinu izmjena Ustava RS koje su šest godina bile u proceduri u parlamentu i na kraju propale.

Radojčić je naveo da je na sastanku bilo riječi i o pitanju zagarantovanih odborničkih mjesta u skupštinama opština. Ukazao je na negativnu praksu u Skupštini opštine Doboj koja je izmjenama Statuta ukinula odborničko mjesto za pripadnike nacionalnih manjina.

- Vjerujem da neće biti sličnih negativnih primjera u Srpskoj – kazao je Radojičić.

Prema njegovom mišljenju, sazrelo je vrijeme da se razmišlja i o promjenama Izbornog zakona BiH, jer su za zagarantovana mjesta za pripadnike nacionalnih manjina u pojedinim skupštinama opština  sve više zainteresovane političke partije, a ne savezi i udruženja nacionalnih manjina.

Na sastanku je bilo riječi i o primjeni i neprimjeni Zakona o pravima pripadnika nacionalnih manjina, posebno u oblasti zapošljavanja.

Zakon o zaštiti prava pripadnika nacionalnih manjina, napominje Radojičić, u osnovi je dobar, ali mu nedostaje razrada kontrolnog mehanizma i kaznenih normi ukoliko se nešto ne provodi iz zakona.

Predsjedica Savjeta nacionalnih manjina RS, Vesna Temelkoska-Vuković, ističe da su nacionalne manjine suočene sa diskriminacijom kada je riječ o zapošljavanju, ukidanju odborničkih mjesta i stipendiranju njihovih pripadnika.

- Zadovoljni smo samim tim što smo kao Savjet obuhvaćeni  poslovnikom Narodne skupštine RS i što smo postali radno tijelo parlamenta RS – kazala je Temelkoska-Vuković.

Promjenama poslovnika Narodne skupštine RS prošle godine, Savjet nacionalnih manjina RS uvršten je u redovni spisak skupštinskih radnih tijela i ima određena prava, kada je riječ o zakonodavnoj aktivnosti parlamenta RS.

Fokus