Ovo je primjer HTML sa linkom Manjina.
Tekst neki ide ovdje
Početna stranica > Vijesti

Vijesti

Predstavnici Saveza nacionalnih manjina RS u posjeti opštini Bijeljina

17.04.2012.


Manjinama mjesto u vlasti

Predstavnici Saveza nacionalnih manjina RS nedavno su posjetili opštinu Bijeljina gdje je na sastanku s opštinskim rukovodstvom zaključeno da je predstojeći popis veoma bitan za pripadnike nacionalnih manjina kako bi mogli da ostvare svoja prava.

Predsjednik Saveza nacionalnih manjina RS, Stevo Havreljuk, istakao je da najveći broj pripadnika nacionalnih manjina, prema popisu iz 1991. godine, živi u Prnjavoru i Trebinju, ali isto tako da mnoge nacionalne manjine nisu živjele na ovim prostorima te da je zbog toga popis iz 1991. godine bezvrijedan.

- Želimo da probudimo svijest kod pripadnika nacionalnih manjina da se izjasne kao takvi, kako bismo mogli da tražimo ono što nam pripada po zakonu – rekao je Havreljuk.

Na sastanku sa načelnikom opštine Bijeljina, Mićom Mićićem i predstavnicima udruženja nacionalnih manjina, predstavnici Saveza razgovarali su o problemima koje nacionalne manjine imaju na ovim prostorima, kao i o načinima na koje se može poboljšati njihov položaj u opštini Bijeljina.

Havreljuk je istakao da pripadnici nacionalnih manjina prema izbornom zakonu, ukoliko ih ima bar tri odsto, imaju pravo na zagarantovano odborničko mjesto, što u opštini Bijeljina nije slučaj.

- Ove godine se održavaju lokalni izbori i želimo da znamo da li postoji mogućnost da pripadnici nacionalnih manjina participiraju u opštini Bijeljina, a da bi to uradili potrebno je da se novi popis stanovništva izvrši što kvalitetnije – naglasio je Havreljuk.

Mićić je istakao da opština izdvaja oko 15.000 maraka za infrastrukturu i rad ovih udruženja, a dio sredstava dobijaju i preko konkursa i projekata. Franjo Rover, član Saveza, komentarišući ove navode, pozdravio je odnose bijeljinskih opštinskih vlasti prema pripadnicima nacionalnih manjina.

- U okviru Saveza nacionalnih manjina opštine Bijeljina rade tri udruženja, a trebaju se kao udruženje registrovati i Crnogorci. Zaista treba pozdraviti to što Opština Bijeljina izdvaja 15.000 maraka za nacionalne manjine. Nacionalne manjine se trebaju organizovati za iduće izbore, kako i na koji način treba da participiraju u vlasti. Ovo nije slučaj samo u Bijeljini, imamo Doboj koji je izmijenio svoj statut i ukinuo odborničko mjesto nacionalnim manjinama u skupštini opštine, pod izgovorom da nemaju tri odsto nacionalnih manjina jer se Jugosloveni ne mogu svrstati u red ostalih – podsjetio je Rover.  

Prema njegovim riječima, zakon trenutno tumači kako ko želi i neophodno je apelovati na sve opštine da ne diraju skupštinska mjesta odbornika nacionalnih manjina do popisa, koji bi trebalo da se održi iduće godine.

Fokus