Ovo je primjer HTML sa linkom Manjina.
Tekst neki ide ovdje
Početna stranica > Vijesti

Vijesti

Savez nacionalnih manjina regiona Doboj - Prošla godina puna uspjeha

06.02.2012.


Za malo više od godinu dana postojanja, Savez nacionalnih manjina regiona Doboj ostvario je zavidne rezultate na unapređenju položaja pripadnika nacionalnih manjina. Savez je osnovan 7. decembra 2010. godine i u svom sastavu okuplja sedam udruženja nacionalnih manjina i 20 pojedinaca iz dobojskog regiona.

- Našim statutom je riješeno da pojedinci mogu da budu članovi i da preko Saveza mogu ostvariti svoja prava po pitanju kulture, jezika, tradicije i običaja. Direktno zastupamo njihove interese jer cilj nam je da zastupamo interes pripadnika svih 17 nacionalnih manjina koliko ih se nalazi na teritoriji BiH i RS - rekao je predsjednik Saveza nacionalnih manjina regiona Doboj, Dragan Marković.

Najznačajniji realizovani projekat je iz oblasti obrazovanja pod nazivom "Bogatsvo različitosti". Osim toga urađena je baza podataka pripadnika nacionalnih manjina na području regiona i izdata su dva broja časopisa "Glas manjina regije Doboj".

- "Bogatstvo različitosti" je pilot projekat koji je sproveden u deset osnovnih centralnih škola u Doboju. Održano je predavanje učenicima osmih i devetih razreda o svim pravima, aktivnostima, tradiciji i običajima pripadnika svih naciolanih manjina koje su zakonom zagarantovane. Časopis izlazi dva puta godišnje i svakako ćemo nastojati da to tako i održimo - istakao je Marković.

Ove godine plan je da se nastavi s organizacijom sajma nacionalnih manjina koji je prvi put održan prošle godine u Doboju. Organizaciju sajma preuzeo je krovni Savez nacionalnih manjina RS.

- Za ovu godinu nama su ključna tri projekta, jedan iz oblasti prava manjina, izdavanje dva broja časopisa i godišnji koncert nacionalnih manjina regiona Doboj koji je planiran za kraj godine po završetku svih aktivnosti kojima bi se predstavili široj javnosti - navodi Marković.

On je izrazio nezadovoljstvo trenutnim poštovanjem osnovnih ljudskih i manjinskih prava iako je u proteklom periodu postignut veliki napredak.

- Na području opštine Doboj ispoštovana je zakonska obaveza kojom su planirana posebna sredstva za pomoć nacionlanim manjinama u Doboju. Isto je ispoštovano u Modriči, a na korak smo da to postignemo i u Tesliću gdje će se za ovu i iduću godinu predvidjeti sredstva za pomoć manjinama. Nastojimo da to postignemo u drugim zajednicama u regionu. Najnezadovoljniji smo zapošljavanjem. Neravnomjerna je zastupljenost u javnim preduzećima i institucijama i tu imamo ozbiljan problem. Nadamo se ćemo to riješiti u saradnji s krovnim Savezom nacionalnih manjina RS i Vladom RS - naveo je Marković.

 

Fokus