Ovo je primjer HTML sa linkom Manjina.
Tekst neki ide ovdje
Početna stranica > Vijesti

Vijesti

Održan Prvi sajam nacionalnih manjina dobojskog regiona

11.11.2011.


Doboj je 9. novembra bio domaćin jednodnevnog, Prvog sajma nacionalnih manjina dobojskog regiona, na kojem je učestvovalo 14 udruženja ovog regiona, kao i savezi nacionalnih manjina Doboja i Republike Srpske.

Na Sajmu su učestvovali i predstavnici opština, Derventa, Brod, Modriča, Vukosavlje, Petrovo i Teslić.

- Organizovanje ovakvog sajma obogaćuje našu kulturno-istorijsku tradiciju i međusobno viševjekovno druženje i poštovanje, bez obzira na nacionalnu i vjersku pripadnost - rekao je predsjednik SO Doboj, Zdravko Petrović. Predsjednik Saveza nacionalnih manjina dobojskog regina, Dragan Marković, rekao je da je Sajam izlagačko-konferencijskog tipa i ima cilj predstavljanje rada i kulturno-istorijske tradicije nacionalnih manjina na ovim prostorima, kao i projekata koji su ostvareni.

Jedan od značajnih rezultata Sajma jeste i potpisivanje sporazuma o saradnji između predstavnika Udruženja "Žene Doboja" s udruženjima Crnogoraca, Jevreja, Slovenaca i Roma. Saradnja predviđa da "Žene Doboja" rade rukotvorine na temu iz života nacionalnih manjina, a zarada koju ostvare služiće za finansiranje rada manjina.

Prateći deo Sajma bio je i okrugli sto na teme "Prava nacionalne manjine" i "Nacionalne manjine u budžetu Opštine za 2012. godinu". Nakon održanog okruglog stola, načelnicima opština uručene su plakete u znak zahvalnosti za dosadašnju pruženu pomoć u organizaciji ovog sajma, te za rad i funkcionisanje udruženja koje okupljaju članove iz reda nacionalnih manjina.

Organizator ove jednodnevne manifestacije bio je Savez nacionalnih manjina dobojskog regiona, a domaćin Udruženje Crnogoraca "Njegoš" Doboj. Materijalnu pomoć u organizaciji pružilo je Ministarstvo prosvjete i kulture RS i Opština Doboj.

Zajedničko mišljenje učesnika Sajma jeste da će ova manifestacija postati tradicionalna, a za opštinu domaćima iduće godine odabrana je Modriča.

 

(Fokus)