Ovo je primjer HTML sa linkom Manjina.
Tekst neki ide ovdje
Početna stranica > Vijesti

Vijesti

MULTIETNIČKAVIZIJA 2011

03.10.2011.
U Narodnom pozorištu RS u petak veče održana je tradicionalna, osma smotra kulturnog stvaralaštva nacionalnih manjina Republike Srpske, pod nazivom "Multietničkavizija 2011".
Manifestaciju tradicionalno organizuje Savez nacionalnih manjina Republike Srpske, podržava je Ministarstvo uprave i lokalne samouprave RS, Ministarstvo prosvjete i kulture RS i Grad Banja Luka.

Na smotri je nastupilo više od 150 učesnika u 12 izvedbi, a ceremoniju su uveličali i gosti iz Pule, Zrenjanina, Gevgelije i Beograda.
U 12 tačaka, predstavnici udruženja nacionalnih manjina publici su se predstavili različitim tačkama koje obuhvataju pjesmu, igru, recitacije, folklor, hor i druge elemente koji podsjećaju na matičnu kulturu, tradiciju i običaje.

Na otvaranju ceremonije prisutnim gostima obratio se predsjednik Saveza nacionalnih manjina RS, Stevo Havreljuk, i, kao izaslanik predsjednika RS, ministar prosvjete i kulture u Vladi RS, Anton Kasipović.

- Značaj ove manifestacije ogleda se u tome da pripadnici nacionalnih manjina predstave izvornu kulturu i običaje ljudima koji žive na ovim prostorima i tako se proširi kulturno blago i utiče na smanjenje predrasuda - rekao je Havreljuk.

Kasipović je izrazio veliko zadovoljstvo što Vlada RS podržava ovaj projekat, a i Narodna skupština RS prepoznala je kvalitete i značaj kroz osnivanje Savjeta nacionalnih manjina pri NSRS.
- Drago mi je što je ljudima u Narodnom pozorištu večeras tijesno, ali se nadam da našim sugrađanima, pripadnicima nacionalnih manjina, nije tijesno u RS. Ako gledamo nominalno i ako bi se prebrojavali, vi jeste manjina, ali vi ste takođe i većina koja je mnogo doprinijela kulturnoj istoriji na ovim prostorima djelujući vjekovima ovdje i upotpunjujući kulturno bogatstvo, kako Republike Srpske, tako i cijele Bosne Hercegovine - rekao je Kasipović.

U prvom redu, smotru su posmatrali brojni predstavnici političkog i javnog života u RS, kao i pripadnici diplomatskog kora u BiH.
Ambasador Makedonije u Sarajevu, Rami Redžepi, rekao je da je zadovoljan cjelokupnom organizacijom i odnosom prema nacionalnim manjinama.

FOTO-GALERIJA          VIDEO (YouTube)

Priredio: Daniel Grujić
I z v o r:   Dnevne novine FOKUS
                www.fokus.ba