Ovo je primjer HTML sa linkom Manjina.
Tekst neki ide ovdje
Početna stranica > Vijesti

Vijesti

"Naslijeđe u škrinji, naslijeđe iz ruke" u Prijedoru i Prnjavoru

25.09.2011.


 

Prijedorčani su u petak, 23. septembra u Lapidarijumu muzeja Kozara prisustvovali reviji narodnih nošnji koju tradicionalno organizuje Savez nacionalnih manjina RS. Isto zadovoljstvo imali su i posjetioci Doma kulture u Prnjavoru 24. septembra.
Narodne nošnje predstavili su Ukrajinci, Romi, Česi, Italijani, Poljaci, Makedonci, Slovenci i Crnogorci.

Predsjednik Saveza Stevo Havreljuk rekao je da je ovo osmi put da se organizuje ovakav vid djelovanja i rada udruženja nacionalnih manjina, ali i prvi put da Prijedorčani i Prnjavorčani mogu da vide narodne nošnje manjina koje žive na prostoru Srpske.

"Manifestaciju smo nazvali "Naslijeđe u škrinji," upravo iz razloga što smo željeli pokazati šta su nam naše bake i djedovi ostavili u amanet, a "Naslijeđe iz ruke," zato što su nas naučili da neke stvari i radimo," objasnio je Havreljuk.

Predsjednica Savjeta nacionalnih manjina pri Narodnoj skupštini RS Vesna Temelkovska-Vuković izrazila je zadovoljstvo što je održavanje manifestacije premješteno iz Banjaluke u Prijedor i Prnjavor s namjerom da i manji gradovi osjete moć tradicije i da se upoznaju sa ljepotama i karakteristikama koje u sebi nose pripadnici nacionalnih manjina.

Potpredsjednik Saveza nacionalnih manjina Republike Srpske Franjo Rover istakao je da je ova manifestacija prvi put održana u Prnjavoru, a da je ranije održavana u Banjoj Luci.
“Kao potpredsjednik Saveza zalažem se za to da se manifestacija malo podijeli po gradovima, tako je ove godine pored Prnjavora održana i u Prijedoru,” rekao je Rover.

Pomoćnik ministra uprave i lokalne samouprave Republike Srpske Milanka Šopin istakla je da ovo Ministarstvo uvijek podržava ovakve manifestacije, prvenstveno zbog dobre saradnje između Saveza nacionalih manjina Republike Srpske i same Vlade Republike Srpske. Ona je dodala i da je upravo zbog dobre saradnje koju Savez ostvaruje i dobio status od posebnog interesa tako da Vlada finansira ili sufinansira sve projekte i programe Saveza nacionalnih manjina Republike Srpske.

Finansijsku podršku ovoj manifestaciji omogućili su Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske, Ministarstvo uprave i lokalne samouprave, opštine Prijedor i Prnjavor, a Kulturno umjetničko društvo "Veselin Masleša" iz Banjaluke ustupilo je komplete narodnih nošnji za prikazivanje na reviji.

Video reportažu možete pogledati ovde


D. Grujić