Italijani

Italijani

O nama

Kada je 1878. godine Austrougarska zauzela Bosnu i Hercegovinu, unutar istih granica našli su se narodi BiH i Italijani. Teški uslovi života u pojedinim italijanskim krajevima, koji su bili pod Austrougarskom vlašću, naveli su tamošnje italijansko stanovništvo da, sa sebe, potraže srećnije mjesto pod suncem. Tako su u BiH počeli da pristižu doseljenici iz Italije. Naselili su se u velike gradove, Banja Luku, Konjic, Tuzlu, ali i krajeve oko Prnjavora, posebno u mjestu Štivor, u kojima su se nadali da će naći posao i imati bolji život.
Savlađujući početne teškoće u prilagođavanju novoj sredini, doseljeni Italijani zadržavajući svoju vjeru, običaje i jezik, dijelili su sa domaćim stranovništvom dobre i loše događaje svakodnevnog života.
Doseljenici iz Italije bavili su se poljoprvredom, stočarstvom, a bilo ih je i koji su bili šumski radnici, prerađivači drveta, građevinari, i drugo. Bavili su se svojim obrtom, a sposobniji, kao preduzetnici, osnivali su preduzeća, pilane, gradili pruge i slično.

U selu Šibovska blizu Štivora, gdje su živjeli Nijemci, 1902. godine otvorena je prva osnovna škola u kojoj se učio i italijanski jezik. Danas se u Štivoru još uvijek govori italijanski jezik sa dijalektom, kraja odakle su došli. Njega čuva i njeguje oko 150 Italijana, uglavnom srednjih i starijih godina. Mladi su većinom, u potrazi za poslom, otišli u Italiju.

Izvor: “Upoznajmo se! Nacionalne manjine u Bosni i Hercegovini”, Leonard Valenta, Priručnik o kulturi, baštini i tradiciji nacionalnih manjina u BiH, OSCE BiH, 2009. godine

 

Italija

 

Italija

Republika Italija (Repubblica Italia), glavni grad RIM konstituisana je i proglašena 27. decembra 1947. godine. Administrativno je podijeljena na 20 regija od kojih 5 regija ima specijalan status: Trentino- Alto Adige, Valle d’ Aosta, Friuli – Venezia Giulia, Sicilia, Sardegna. Svaka od regija ima i svoj glavni grad. Površina zemlje koju obuhvata je 301.000 km2 (osim Republike san Marino i Vatikana) i sa brojem od 57,5 miliona stanovnika.

Italija leži u Mediteranu okružena sa Ligurskim, tirenskim, Jonskim, Jadranskim, Sicilijanskim i Sardinskim morem. Pored mnogobrojnih prirodnih bogatstava (rijeke: Po, Adiđe i Tibar i jezera: Garda, Komo i Grande) ima i 5 nacionalnih parkova koji su pod zaštitom države od kojih je najpoznatiji Parco nazionale del Gran Paradiso u oblasti Piemonte i Valle d’ Aosta na sjeveru.

Zahvaljujući povoljnoj klimi i geografskom položaju Italija je danas veliki centar privrede kako mašinske, automobilste tako i modne i prehrambene industrije.

 

mapa ItalijeREGIJE ITALIJE SA GLAVNIM GRADOVIMA:

  1. Abruzzo
  2. Apulija
  3. Basilicata
  4. Emilia-Romagna
  5. Furlanija-Julijska krajina
  6. Trentino-Južni Tirol
  7. Kalabrija
  8. Kampanija
  9. Lazio
  10. Ligurija
  11. Lombardija
  12. Marke
  13. Molise
  14. Pijemont
  15. Sardinija (Sardegna)
  16. Sicilija (Sicilia)
  17. Toskana (Toscana)
  18. Umbrija
  19. Valle d'Aosta
  20. Veneto

 

 

Italiani

Nella città di Banja Luka il 22.02.2004 è stata fondata l`Associazione cittadini italiani di Banja Luka secondo le normative vigenti pubblicale sulla Gazzetto Ufficiale della Repubblica Serba.

:Lo scopo della constituzione dell’ Associazione cittadini italiani di Banja Luka è quello di individuare e raggruppare tutti i discendenti di nazionalita italiana e le loro famiglie.

L'Associazione cittadini italiani di Banja Luka nella quale si riuriscono tutti i discendenti di origine italiane cura i diritti delle minoranze etniche secondo la Convenzione Europea riconosciute anche nel territorio della RS.

I primi Italiani in BiH si sono stabiliti verso il 1882. dal nord Italia è precisamente dalle regioni Trentino , Friuli Venezia Giulia e Veneto fino ad oggi erano in contatto con Associazioni italiani di Banja Luka non è riuscita a mettersi in contatto con gli enti Italiani presenti sul territorio BiH.

Fino ad oggi l’ Associazione è composta da 100 soci la maggior parte anziani, giovani ve ne sono pochi.

 

Udruženja:

 

Vjerski objekti:

 

 

Kontakt:

 

Udruženje Italijana grada Banja Luka

 

UDRUŽENJE ITALIJANA GRADA BANJA LUKA
CARA LAZARA 20
78000 BANJA LUKA, BIH
Tel/fax: + 38751/ 461 068
e- mail : udruzenjeitalijana_bl@yahoo.it
maricicradmila@yahoo.com

KONTAKT OSOBE SU:

Radmila Maričić
00387 51 466-294
00387 65 568-697

Rinaldo Kastanja
00387 65 980-536

Vesna Jurić
00387 65 814-132