Udruženje Mađara Republike Srpske “Magyar Szo” Banja Luka

Udruženje Mađara Republike Srpske "Magyar Szo" Banja Luka

Naše udruženje sa nazivom Udruženje Mađara Republike Srpske Magyar Szó (Mađar So) oformljeno je 2003. godine u Banja Luci, Magyar Szó je registrovano kao pravno lice 13.11. 2003.godine na Osnovnom sudu u Banja Luci. Jost Magdalina je bila izabrana za prvog predsjednika. Od 03.04.2004. godine je predsjednik udruženja Milivojević Irén(Iren→Irena), a aktuelno rukovodstvo su Bogosanović Júlianna, Galonja Snežana, Mičin Branko, Szentes György (Senteš Đerđ→Đorđe) i Tóth Bojnik László ( Tot Bojnik Laslo). Udruženje Magyar Szó ima 70 aktivnih članova,i aktivan je član Saveza nacionalnih manjina Republike Srpske. Radimo po program i planu udruženja, glavni cilj nam je održanje identiteta, njegovanje maternjeg jezika i kulture.

 

Aktivnosti Udruženja

Aktivnosti Udruženja MađaraAktivnosti provodimo planski i svi članovi našeg udruženja učestvuju u sprovođenju istih. Sve u interesu očuvanja i njegovanja kulture, običaja, maternjeg jezika:

* organizovanja izložbi: 2005. u saradnji sa Mađarskom ambasadom naučno-tehnička izložba “Mađarski nobelovci”. Četrnaest (14) Mađara koji su unaprijedili čovječanstvo svojim dostignućima u nauci, tehnici, medicini…

* druga, takođe u saradnji sa Mađarskom ambasadom, izložba “Halaši čipke” – ručni rad koji potiče sa područja Kiškunhalaš u Mađarskoj, ima tradiciju 104 g . i ambasador je mađarske kulture. Ova izložba je obišla svijet i dobila značajne svjetske nagrade, te bila konkurent poznatoj briselskoj čipki

* organizovanje tečaja mađarskog jezika koji će početi u julu mjesecu

* organizovanje putovanja u maticu

* prikupljanje knjiga na mađarskom jeziku (imamo biblioteku, kasete, *CD-ove mađarske muzike)

Svi oni koji su zainteresovani za naš rad, naše aktivnosti, koji su mađarskog porijekla i potomci istih koji žele nešto više da saznaju o svojim korjenima, te drugi ljudi dobre volje koji žele s nama da se druže biće nam dragi gosti. Oni koji žele da uče mađarski jezik mogu se javiti. Pružamo i usluge prevođenja sa mađarskog na srpski jezik i obrnuto i u tom slučaju im možemo izaći u susret.

 

UDRUŽENJE MAĐARA REPUBLIKE SRPSKE “MAGYAR SZO” BANJA LUKA

Adresa: Cara Lazara 22

78 000 Banja Luka

Kontakt: predsjednik Iren Milivojević

Tel./fax: +387 51 461 068

Mob.: +387 65 568 377

E-mail: iren.m@blic.net

Web: www.magyarokbh.org