Ovo je primjer HTML sa linkom Manjina.
Tekst neki ide ovdje
Početna stranica > Ukrajinci > Udruženja > Udruženje Ukrajinaca "Kozak" Trnopolje Prijedor

Udruženje Ukrajinaca "Kozak" Trnopolje Prijedor

UU “Kozak” Trnopolje – Prijedor, osnovano je 2002 godine sa ciljem očuvanja jezika, kulture i običaja svoje matične zemlje Ukrajine na ovim prostorima kao i radi različitih vidova pomaganja pripadnicima ove nacionalne manjine. Sve ovo se ostvaruje u udruženju kroz rad folklornih sekcija, pjevačke i muzičke sekcije, sekcija ručnih radova i to uz podršku preko 100 registrovanih članova sa članskim kartama te preko 1000 simpatizera na internetu širom svijeta. Udruženje je osnovano na inicijativu ukrajinaca u Kanadi koji su ranije živjeli na prostoru Prijedora i nosilo je naziv “Veselka” a u “Kozak je preimenovano 2010 godine. Na čelu su Skupština i Upravni odbor udruženja 

Aktivnosti “Kozak”-a se ostvaruju najviše u Prijedoru i Trnopolju gdje se nalaze prostorije udruženja, zatim u drugim gradovima širom Republike Srpske i Bosne i Hercegovine, te u susjednim državama Hrvatskoj i Srbiji i drugim Evropskim državama.

Udruženje ima dobru saradnju i redovno učestvuje na kulturnim dešavanjima sa drugim udruženjima nacionalnih manjina te brojnim KUD-ovima kao i drugim organizacijama koje imaju slične aktivnosti i time doprinosi boljem suživotu i prezentovanju te prihvatanju ukrajinske kulture.

Za Ukrajince stoji da su veseo i druželjubiv narod, čemu svjedoče i njihove šarene nošnje, velese pjesme i brze aktraktivne igre. Upravo zbog toga, ovo udruženje često je pozivano na razne kulturne manifestacije a na svaki poziv se rado odaziva u skladu sa svojim mogućnostima i svuda je dočekano dobro i sa oduševljenjem onim šta prezentuje.

“Kozak” se može pohvaliti sa na desetine predstavljanja svake godine a među njima se mogu istaći međunarodni nastupi u Grčkoj, Francuskoj, Poljskoj te posebno dragi nastupi u matičnoj državi Ukrajini gdje je udruženje 2013 godine snimalo i kratki dokumentarni film “Tragom korjena” koji ostaje u arhivi kao jedan važan materijal za buduće mlade ukrainske naraštaje.

Udruženje je veliki trud uložilo da se na prostoru Prijedora sačuva od zaborava ukrajinski jezik te je zaslužno za to što učenici jedne škole na ovom području u svojoj školi imaju već niz godina predmet ukrajinski jezik kroz koji osim što uče svoj maternji jezik, uče i o istoriji, običajima i drugim važnostima Ukrajine. 

Obaveze predsjednika udruženja od 2014 godine obavlja gosp. Stahnek Štefan.

 
UKRAJINSKO UDRUŽENJE "KOZAK" TRNOPOLJE - PRIJEDOR
 
Adresa: Trnopolje bb (kod Ukrajinske crkve)
 
79202 Trnopolje
 
Kontakt: predsjednik Štefan Stahnek
 
Tel.: +387 65 470 995
 
E-mail: ukrajinskoudruzenjekozak@gmail.com