Ovo je primjer HTML sa linkom Manjina.
Tekst neki ide ovdje
Početna stranica > Vijesti

Vijesti

Obilježen Evropski dan jevrejske kulture u Doboju

18.09.2011.

Manifestacija je prilika da se predstavi kultura i istorijsko naslijeđe jevrejskog naroda, a daje doprinos upoznavanju različitih zajednica koje žive u istoj državi ili gradu, pojasnio Atijas.


Jevrejska opština Doboj biće domaćin velikog koncerta duhovne muzike, na kojem će učestvovati sve vjerske zajednice u BiH, dogovoreno je tokom nedavnog obilježavanja Evropskog dana jevrejske kulture u ovom gradu.

Generalni sekretar Jevrejske opštine Doboj, Dario Atijas, naglasio je da je Evropski dan jevrejske kulture ove godine obilježen koncertom vokalnog ansambla "Bejahad", sastavljenom iz tri cjeline. Prva cjelina odnosila se na tradicionalnu jevrejsku vjersku muziku i pjesme, druga je sastavljena od kamerne muzike evropskih majstora, dok je treća cjelina u potpunosti bila posvećena akutelnoj muzici mladih.

Vokalni ansambl "Bejahad" početkom ove godine osnovala je Јevrejska opština Doboj, a trenutno ima dvadesetak članova. Dirigent ansambla je Јehuda Kolodomos.

- Evropski dan jevrejske kulture ove godine se obiljažava pod sloganom "Pogled u budućnost" u oko 30 evropskih država, među kojima i u BiH - rekao je Dario Atijas.

On je napomenuo da je obilježavanje ovog dana prilika da se predstavi kultura i istorijsko nasljeđe jevrejskog naroda, te da ova manifestacija pomaže upoznavanju različitih zajednica koje žive u istoj državi ili gradu.

- Želimo da nastavimo tamo gdje su stali naši preci prije Drugog svjetskog rata. Oni su imali formiranu pjevačku sekciju i sportsko društvo. Mi ćemo nastojati da to sve vratimo, a počeli smo s pjevačkim društvom. Cilj nam je da osnujemo i plesnu grupu - dodao je on.

Manifestacija povodom obilježavanja Evropskog dana jevrejske kulture prvi put je organizovana 1996. godine u Alzasu. Ova praksa se do 1999. godine proširila na cijelu Francusku, a zatim na ostale evropske zemalje i time je zvanično postala evropska manifestacija

Ove godine se Evropski dan jevrejske kulture u Doboju obilježava četvrti put, uz finansijsku pomoć Ministarstva prosvjete i kulture RS i Opštine Doboj, a u saradnji sa Centrom za kulturu Doboj.


(Fokus)